Profile
Blog
Photos
Videos
Vrijdag 19 oktober komen we bij elkaar op de Sanata Dharma Universiteit, weer in de Montessoriklas, om de ervaringen van de eerste week uit te wisselen, de doelen voor de komende twee weken aan te geven en elkaar feedback en tips te geven.
Ook de mensen van de universiteit en de Indonesische studenten zouden er zijn, maar zijn in geen velden of wegen te bekennen. Ik had de hoofdzaken al in het Engels op het whiteboard gezet, maar we kunnen dus gewoon in het Nederlands verder.
Het is de bedoeling dat elke groep informatie geeft over:
1. De ervaringen van de eerste week op de school:
- De positieve punten van de school
- De verbeterpunten
- De ervaringen van ieder individueel
2. De globale plannen voor de hele periode, zoals ze er nu tegen aan kijken.
3. De doelen voor de komende twee weken en eventueel ook al de planning.
Sabine, Babette, Rosanne, Bianca en Sarella van Tumbuh 1 hebben per klas voorlopig verschillende doelen:
In groep 5 gaan Sarella en Bianca werken aan:
- Het versterken van de structuur door het introduceren van het stoplicht
- Het verzorgen van andere manieren van lesgeven (korter, efficiënter, actiever) bij bijv. Engels en rekenen.
In groep 3/4 werken Sabina, Babette en Rosanne aan:
- Het verzorgen van het klassenmanagement door het verdelen van de tijd van de twee leraren; het overzicht houden over de rest van de klas, terwijl er met zorgleerlingen gewerkt wordt
- Een meisje, dat nog nauwelijks Engels beheerst wordt per dag hierin begeleid.
- Wellicht kan er ook al gewerkt worden aan een actievere en beter georganiseerde gymles.
- Daarnaast participeren de dames in de weekopening en gaan ze mede het halloweenfeest opzetten.
Als tip krijgt deze groep toe te werken naar gebruik van orde- en structuurmiddelen door de hele school.
De groep van Tumbuh 2 gaat allereerst werken aan orde en structuur:
- In de teamvergadering via een rollenspel een aspect introduceren (want ook niet alle leraren beheersen Engels goed genoeg): Het hanteren van een stilteteken; de tweede week het dag- en weekritme. Ook wordt daarbij een liedje aangeleerd, dat in de klas gebruikt kan worden.
- Zelf in de lessen Engels, muziek e.d. hierbij het goede voorbeeld geven
- Observeren van de leraren, en persoonlijk feedback geven
Uiteindelijk wordt van alle activiteiten en mogelijkheden een document gemaakt, zodat de school er na het vertrek van de studenten ook verder mee kan. Ook gaan ze in dit kader het pesten oppakken.
Daarnaast gaan de studenten in elke klas Engels en muziek geven, met de nadruk op korte activiteiten en vooral de dialoog.
Ook worden er zorgleerlingen begeleid, waar dat mogelijk is.
Van andere groepen krijgen ze als tip om na te gaan of er ook aan IPClearning (projectmatig onderwijs) wordt gewerkt en op welke manier.
De drie van Tumbuh 3 geven wat meer informatie over IPC-learning, een vorm van thematisch onderwijs, waarbij acht weken aan een thema gewerkt wordt:
- In de eerste week is er de introductie en is beleving belangrijk
- De tweede week worden de eigen kennis en vaardigheden van de leerlingen naar boven gehaald.
- In de weken daarna wordt dat aangevuld door de leraren met allerlei vakken.
- Aan het eind is er een "Exit-point" met tentoonstellingen, een viering e.d.
Bij dit alles worden ouders nauw betrokken (heeft best veel van Jenaplan)
Verder gaan ze natuurlijk orde in de chaos scheppen: De eerste weken het stilteteken aanleren; de tweede week niet zo-maar rondlopen; gebruik van de klas en daarbuiten.
Ook willen de studenten het beloningssysteem proberen aan te passen en zinniger maken.
Ieder gaan een handelingsplan voor een zorgkind maken en daarmee werken.
Als tip kreeg deze groep vooral niet te veel tegelijk op het gebied van orde en structuur te doen en ook de leraren het gedrag te helpen overnemen.
Wat verderop in de middag ben ik gefietst naar de Pasar Burung, de "vogelmarkt". Tot voor twee jaar was die gevestigd bij het Waterpaleis, maar nu een eindje verder zuidwaarts. Ik kan niet precies vinden waar dat precies is, en ga onderweg een paar keer de weg vragen. Indonesische mensen helpen graag.
De vogelmarkt is op een ruim terrein nu. De vogels zijn inderdaad in de meerderheid. Overal zijn er kooien. Soms zitten er wel honderden vogeltjes in een kleine kooi. Daarnaast zijn er ook allerlei andere dieren: Jonge varanen, bijeen gepakte konijnen; zielige honden en katten; cavia's, hamsters, maar ook slangen. Marianne Thieme kan hier nog veel missioneringswerk doen…….
Als ik terug richting stad wil fietsen, is er een opstopping; er klinkt muziek. Er blijkt een optocht te zijn, die carnavalesk aandoet, maar wel in de eigen traditie. Het zijn zo te zien scholen, die steeds een stuk van de optocht vormen, allemaal verkleed, en met muziek en een rijdend gedeelte. Maar er lopen ook zat volwassenen mee. Kleinere kinderen zitten in koetsjes e.d. Het is een vrolijk en fleurig geheel, elke groep is tot in de puntjes verzorgd; er wordt gezongen en gedanst. Iedereen vindt het fijn om gefilmd te worden.
Dan wordt het weer donker, en rijd ik naar het centrum terug. Ook vanavond eet ik in Sosjowiran.
- comments
Pieter Mighorst Hoi Gerard, Je blijft een schoolfrik met (te) veel ambitie. Ga jij nu met je groep een paar gezellige,rommelige scholen omvormen tot drilinistituten? Daarnaast: is het gebruik van Engels termen en begrippen het definitieve einde van het goede vertrouwde Nederlandse inbreng? Ik ben nog geschoold door Vliegenhard. Suzanne heeft net je blog voorgelezen aan je moeder. Pieter Suzanne em je moe.
Gerard Levolger Ha Pieter. Bedankt voor de complimenten;) Ik ga niks omvormen hoor. De studenten doen wat ze nodig vinden en wat de leraren van de school vragen. Engelse begrippen???? Ennuh Vliegenthart is wel lang geleden hoor..... Fijn dat Suzanne het blog heeft voorgelezen; wordt volgende week dan wel een lange sessie....... Groeten en het allerbeste!