Profile
Blog
Photos
Videos
Langfredag. Ja. Lang fredag - det blev det for os.
Vi startede kl. 8 om morgenen ved Løveporten, der er en af portene ind til Den gamle By. Her mødtes vi med en dansk gruppe - dog suppleret med en stor norsk gruppe - og den danske kirke i Jerusalem. Vi skulle gå langs Via Dolorosa, den vej Jesus gik Langfredag.
Egentlig var vi på forhånd skeptiske mht. at gå denne tur, vi frygtede, at det ville blive et stort kaos, men starten var fin. Det er faktisk sådan, at de forskellige kirker starter på forskellig tid, så fra morgenen af, er kaosset til at overskue. Under alle omstændigheder fik vi en rolig start på turen, kun da vi kom nærmere centrum og gaderne blev smalle blev kaosset udtalt.
At gå denne tur giver indtryk. Det var her, man (formoder), Jesus gik, og langs ruten er markeret, hvor de forskellige begivenheder omkring Jesus under denne tur skete. Dog vil vi sige, at omgivelserne omkring ruten er markant anderledes end for 2000 år siden, og kaosset på den sidste del af turen, tager noget af illusionen fra én, men samtidig, som vi også snakkede om indbyrdes, har kaosset såmen været ligeså udtalt, da Jesus gik turen.
Dog vil vi sige, at indtrykket omkring Jesus var stærkere Skærtorsdag aften. Her var vi i Getzemane Have lidt oppe på bjergsiden. Fra denne bjergside er der et utroligt godt udsyn ned over Tempelbjerget og Den gamle By. Og denne udsigt må Jesus have haft samme aften, hvor han tre gange gik til side for at bede sin far, om kalken kunne gå ham forbi. Jesus må have stået på bjerget, set på byen neden for sig, og han har samtidig vidst, hvad der skulle ske det næste døgn. Her fra Getzemane Have er indtrykket stort.
Men vi fik dog idag en god vandring gennem Via Dolorosa afsluttende med en dejlig højtid i Den danske Kirke. Herefter tog vi hjem. Lagde os for at få et hvil - for en åbentstående dør ud naturligvis - vi måtte jo lade varmen komme ind. Følgetonen siger ca. 30 grader og solskin nu.
I aften har vi igen været afsted. Jødernes store fest, der med henvisning til danske traditioner kun kan sammenlignes med juleaften, er Cederaftenen. Det er jødernes påske, der fejres. Cederaftenen falder på et forskelligt tidspunkt hvert år, da det følger den jødiske kalender, der ikke er den samme som vores. Men i år ved tilfældighedernes spil falder Cederaftenen sammen med Langfredag.
Aftenens mål for os var sammen med andre danske grupper her i Jerusalem at fejre Cederaftenen, men iøvrigt tilrettet den måde Jesus og diciplene foretog påskemåltidet. Vi var vel omkring 50 danskere samlet, og igen var det en god oplevelse. Dog måtte Maria og jeg tage hjem et par timer før de andre, da vores batteri efter en lang fredag begyndte at blive flade.
- comments