Profile
Blog
Photos
Videos
Fa waka!
3 maart: eerste schooldag
We gaan voor het eerst zien hoe een schooldag eruit ziet in Suriname. Gisteren hebben we reeds informatie gekregen maar dat gaf enkel een indruk over de school en niet hoe de lessen er verlopen. Een schooldag in Suriname begint rond 07.00 uur om kwart na 7 gaat de bel en begint het eerste lesuur. Een 'lesuur' duurt 40 minuten en dan gaat de bel. De 'bel' is echt nog een handmatige bel die iemand, in deze school is dat Konsje (Koosnaampje voor een conciërge). Om 09.55 u is er een pauze voorzien van 20 minuten dan kunnen ze op de speelplaats iets kopen om te eten en te drinken. Ik liep vandaag stage bij mr.Koedoe, nog een echte zwarte en die zie je hier eigenlijk niet veel. De grootste bevolkingsgroepen zijn hier Hindoestanen, Javanen en Creolen. De Creolen zijn niet de zwarten die wij kennen uit Afrika maar de meer bleke variant ervan.
Ik moest mij elk lesuur voorstellen aan de klas en dit verliep met veel jolijt van de leerlingen. Er wordt op een geheel andere manier les gegeven dan bij ons. Meestal verteld de leerkracht eerst de leerstof en de volgende dag schrijven ze dat allemaal op. Mr Koedoe schrijft niet graag aan het bord dus geeft hij zijn schrift aan een leerling en deze brengt dit aan het bord, de andere leerlingen schrijven dit dan over en de les is gedaan. Mr Koedoe geeft ook rekenlessen en is er echt bedreven in, ook in geschiedenis maar doordat hij niet graag schrijft staan er dan ook vele spelfouten op het bord. Het handboek die de leerlingen hebben is van 1986, ze weten dus niet dat de Berlijnse muur is gevallen. Dit wordt er door de leerkracht bijgezegd. De onderwerpen zijn wel gelijkaardig als bij ons, maar in het eerste Mulo jaar zien ze de geschiedenis vanaf de prehistorie tem de renaissance. In het tweede jaar gaat het voornamelijk over de Franse Revolutie en de nieuwe tijd en in het derde en het vierde behandelen ze de 2 wereldoorlogen en de Koude Oorlog. Ze hebben ook geen werkboek, alle vakken komen in een schriftje terecht. Het is ook doornormaal dat de leerkracht gewoon de klas uitwandelt en 20 minuten later terugkomt. De leerlingen werken ondertussen aan verschillende oefeningen of schrijven het bord over. De klassen zelf zijn halfopen, er zijn geen ruiten enkel een soort 'kippengaas', tafels en stoelen en een niet magnetisch bord. Er wordt dan ook niet gewerkt met afbeeldingen, of toch zelden, en met enig ander multimedia materiaal. De leerkrachten vertellen voornamelijk en de leerlingen nemen dit over.
Mr Koedoe had het druk deze dag omdat hij ook de lijsttrekker is van de BVD, een sociaaldemocratische partij. Hij is dan ook met andere dingen bezig dan met lesgeven. Het is namelijk presidentiële verkiezingen op 25 mei. Wij gaan het verkiezingsfeest dan ook aan den lijve ondervinden. Mr Koedoe heeft ons ook uitgenodigd om naar het binnenland te gaan om de campagne van zijn partij aan de Marrons en de inheemsen voor te stellen.
Mo Syi
Joris
- comments