Profile
Blog
Photos
Videos
Masser af ledninger, spande af kaffe og uendelige ideer dannede rammerne for to dages video workshop, med formål om at give deltagerne nye redskaber til evaluering, dokumentation, fundraising og fortaler arbejde i foreningerne.
På en helt almindelig grå torsdag, midt i regnsæsonen, i Addis Ababa, Etiopien, blev der på et hotel i hjertet af hovedstaden skabt nye muligheder, dannet nyt netværk, og vigtigst af alt, blev der skabt rum for at lære en masse ved at lege sig frem.
17 deltagere fra 4 forskellige foreninger deltog i en video workshop for at lære at bruge video som et redskab til at forbedre dokumentation og kommunikation i foreninger. Det kan bruges til fortalerarbejde og problemløsning. Video er baseret på visuel og verbal kommunikation, og kan derfor forstås af langt de fleste modtagere. Det har derfor stort potentiale som tilføjelse til oprindelige kommunikations midler, herunder dokumentation. Video er tænkt som en måde for organisationerne at kommunikere deres ideer, innovationer, teorier og beslutninger ikke kun til hinanden, men også til omverdenen. Filmene som produceres giver reelle indsigter, som ofte giver bedre indsigt end statistikker og rapporter. Herud kan organisationerne også benytte videoer i deres fundraising strategier.
Deltagerne kom fra tre af AC Børnehjælps partner organisationer. Vi havde deltagere fra SLTSSA, som dagligt arbejder på at skabe opmærksomhed om forebyggelse af døvhed og gennemføre programmer, der integrerer døve børn og unge og giver dem mulighed for at deltage i samfundet på lige fod med alle andre. VOFAD var også en del af den deltagende trup, til daglig arbejder de for at reducere udbredelsen af HIV og AIDS. De finder blandt andet lokale adoptivfamilier til HIV-smittede forældreløse børn, og er den eneste organisation i Etiopien, som hjælper forældreløse HIV-smittede børn til at få en ny familie. IFSO var selvfølgelig også en del af holdet, deres dagligdag går med at udfører kapacitets opbyggede projekter og socialt arbejde, og IFSO har til formål at sikre en god opvækst for udsatte børn, og at skabe fundament og støtte for svage familier. Sidst i rækken af deltagere var Rotract klubben Ra'ey. Rotract er en ungdoms gren til de velkendte Rotary klubber, og ungdoms klubber laver samfunds orienterede projekter og aktiviteter, og er basseret udelukkende på frivilligt arbejde.
At invitere Rotract klubben var en del af en ny ide, at skabe nye netværk via de mange workshops. Og det blev heldigvis også en succes at prøve dette, for alle deltagende parter.
Vi mødtes torsdag morgen på hotellet hvor det hele skulle foregå. Alle deltagere var blevet bedt om at medbringe eget digital kamera og computer, hvis de havde dette. Dette var blandt andet for at deltagerne kunne lære at arbejde med deres eget udstyr, og dermed blive velkendte med dette.
Så blev grupperne ellers inddelt, ganske som på folkeskole manér, så alle kunne prøve at arbejde sammen med nogen de ikke kendte, og så begyndte læringen. Deltagerne startede dagen med at skulle snakke 1,5 minut foran kameraet, for at opleve hvordan det er at være i spotlight. Dagen gik herefter med en masse forskellige øvelser, alle sammen øvelser som skulle hjælpe deltagerne på vej til at arbejde kreativt med at lave film, men også for at hjælpe dem med at føle sig tilpas når der bliver filmet. Der blev trænet i lyd, lys og kamera vinkler, og der blev øvet i skuespil, interview planlægning og storyboards.
Da første dag var omme kunne alle deltagere berette at de allerede nu ville gøre meget mere i at lave små film om deres projekter, og endda også i deres privat liv ved arrangementer og sammenkomster.
Men det stoppede heldigvis ikke der.
Fredag morgen mødtes vi igen, klar til at arbejde og lege meget mere med filmverdenen. På andendagen ville fokus være på ide genere til de mange film, og organisationerne skulle nu arbejde meget mere med hinanden. Dagen blev en blanding af brainstorm lege, masser af sjove, men spændende film og et væld af ideer til deres videre arbejde. Sidst på dagen gennemgik vi hvor man kunne dele sine film, hvordan man uploader dem, hvem man kan sende dem til, og en masse andre tekniske nødvendigheder. Det var specielt her det viste sig at være givende at have inviteret de unge frivillige fra Rotract, for de afsluttede dagen med at skrive deres telefon numre på tavlen, og gav besked til alle de andre deltagende foreninger om straks at ringe eller skrive hvis de fik brug for teknisk support, hvilket de andre deltagere værdsatte, i det den teknologiske verden er fremmed for mange af deltagerne.
Det blev altså til to dage hvor læring og innovation, blev blandet sammen med nye venskaber, partnerskaber og dermed masser af nye muligheder. Desuden blev det til en mangfoldig palet af film om tøjindsamlinger og frivillighed, om hvordan det er at være døv når man skal til læge, om prævention og aids, og ikke mindst en masse film om vigtigheden i at have hjertet til at hjælpe hinanden.
- comments