Profile
Blog
Photos
Videos
Keräsimme vielä vinkkejä vaihtoonlähtijöille tai siitä haaveileville!
ASENNE
Indonesia ja Aasia yleisesti ottaen poikkeavat tosi paljon Suomen elämänmenosta. Kannattaa siis ottaa asenne, että maassa maan tavalla. Yksinkertaisten asioiden hoitaminen, kuten viisumin jatkaminen, voi kestää puoli päivää, kaduilla vastaan tulee likaisia ja säälittävännäköisiä koiria, on paahtavan kuuma kun koulun ilmastointi ei tänään oikein pelaakaan ja niin edelleen. Näihin ei voi kuitenkaan itse vaikuttaa, niin mitäpä sitä turhaan stressaamaan. Näin jälkikäteen ajatellen mieleen päällimmäiseksi on jäänyt tietenkin kaikki positiiviset asiat!
ROKOTUKSET
Kysy asiantuntijalta ainakin kuukautta aiemmin mitkä rokotukset pitää ottaa. Meillä taisi olla hepatiitit, jäykkäkouristus, japanin aivokuume ja lavantautirokote. Osa rokotteista oli yllättävän kalliita.
VAKUUTUS
Ihan ehdoton. Esimerkiksi alussa voi helposti saada mahatauteja tai nestehukan, etkä halua maksaa sairaalamaksuja omasta pussistasi. Meidän porukasta varkaiden kynsiin joutui käsilaukkuja ja kameroita, mutta vakuutuksesta saatujen korvausten jälkeen voi tilalle hankkia uusia. Ota huomioon, että tarvitset vakuutuksen koko oleskelun ajalle. Tavallinen matkavakuutus kattaa yleensä vain 45 ensimmäistä päivää matkan alusta lähtien.
APURAHAT
Monet koulut myöntävät myös freemovereille apurahan ihan vain lomakkeen täyttämällä. Myös muita apurahoja anomalla voi saada mukavan lisäyksen reissubudjettiin.
LENNOT
Me varasimme lennot aluksi Kuala Lumpuriin, ja otimme halpalentoyhtiön lennot sieltä Balille. Lennot suoraan Suomesta olivat ainakin meidän kohdallamme kalliimpi vaihtoehto, mutta kannattaa vertailla hyvissä ajoin ja paljon.
ASUMINEN
Suurin osa vaihtareista hankki majoituksen vasta paikan päältä. Alussa voi edullisesti yöpyä hotellissa, ja alkaa sitten ottaa yhteyttä asunnonvälittäjiin. Omalla kohdallamme oli heistä myös huonoja kokemuksia, esimerkiksi aluksi kerrottu vuokra nousikin asuntokierroksen jälkeen, joten kannattaa olla vähän varuillaan. Tämä oli kuitenkin suhteellisen helppo tapa löytää unelmien asunto. Koska hintataso on sen verran halvempi, on näin opiskelijanakin mahdollisuus päästä nauttimaan luksuksesta, kuten palvelijoista ja uima-altaasta. :)
OPISKELU
Välillä kouluaamuina olisi tehnyt mieli lähteä vain rannalle. Koulua on loppujen lopuksi kuitenkin sen verran vähän, että ruskettua ehtii luentojen jälkeen ja pitkinä viikonloppuina vallan mainiosti. Etenkin indonesian kielen tunneista oli nopeasti myös käytännön hyötyä, kun pääsee tinkaamaan paikallisittain. Muutkin aineet lisäsivät ymmärrystä vaikkapa Aasian kulttuurista ja taloudellisesta tilanteesta. Meidän kohdalla opettajat suhtautuivat hyvin myös koulun aikana tehtyyn matkaan muualle Aasiaan, kunhan kerroimme siitä etukäteen ja haimme jaettavat materiaalit opettajainhuoneesta.
LIIKENNE:
Balin liikenne on yleensä ruuhkainen ja varsinkin ensikertalaisen silmin kaoottinen. Välimatkat ovat yleensä melko pitkiä, ja kätevin tapa paikasta toiseen liikkumiseen on epäilemättä skootteri. Liikenteessä on oltava erityisen varovainen, sillä onnettomuuksia sattuu ja mekin valitettavasti jouduimme sellaisia näkemään. Ensimmäiset päivät kannattaa ajella vaikka porukalla taksilla kouluun, niin liikenteeseen ehtii tottua. Luotettavin taksiyhtiö on sininen Bali Taxi (huom. ei Taxi Bali), jotka käyttävät aina mittaria ja ilmastointi toimii. Muutkin kuin Bali Taxit tarjoutuvat usein käyttämään mittaria, mutta hinta saattaa loppumatkasta ruveta tikittämään tuplavauhdilla. Balin julkinen liikenne koostuu tällä hetkellä ainoastaan bemoista. Ne ovat pieniä pakettiautoja, joissa on avonainen oviaukko. Halpa tapa liikkua vaikka Balin pohjoisosaan saakka. Huono puoli on, että bemojen reittejä on vaikea tietää ja kuskit puhuvat usein huonoa englantia.
SKOOTTERIN VUOKRAAMINEN:
Vertaillessa skootterien hintoja kannattaa ottaa huomioon skootterin kunto ja koko. Kun päämäärätietoisesti tinkaa, niin uuden ja reilun kokoisen skootterin voi saada 500000rp/ kk. Vuokraaja saattaa tarjota lisämaksua vastaan vakuutusta, jonka kaverimme sai todeta hyödyttömäksi skootterin kolhuuntuessa. Todennäköisesti pääsee halvemmalla, kun vie itse skootterin korjaamolle korjattavaksi vahingon sattuessa. Skootteri kannattaa kuvata vuokraajan läsnäollessa. Näin voi välttyä ikäviltä tilanteilta, joissa vuokraaja vaatii jo skoottereissa ennestään olevista kolhuista korvausta. Saimme huomata, että siellä kyllä keksittiin keinot lypsää turisteilta lisää rahaa lupauksista huolimatta. Kypärä kuuluu skootterin vuokraan, mutta yleensä ne ovat joko liian isoja tai muuten vain huonokuntoisia. Kannattaa satsata ja ostaa itselleen sopivan kokoinen kypärä jo heti ensimmäisien päivien aikana. Se on halpa henkivakuutus.
JOS POLIISI PYSÄYTTÄÄ:
Hyvä tapa skootterilla ajaessa on pitää aina 50000rp eli noin 4e erillään muista rahoista poliisien varalta. Jos polisi pysäyttää, hän luultavasti sakottaa sinua joka tapauksessa. Syitä voi olla ajokortin puuttuminen, ajovalojen päällä pitäminen/puuttuminen, liian löysä kypärän remmi... Sakko on yleensä noin 200000-300000rp, mutta ei kannata säikähtää, sillä summasta kuuluu tietenkin tinkiä. Poliisi tyytyy yleensä 50000rp, mutta pienempikin summa saattaa riittää tilanteesta ja poliisista riippuen. Tärkeintä kuitenkin on, ettet näytä muita rahojasi, vaan väität ettei sinulla ole enempää. Jos poliisi näkee setelejä pursuilevan lompakkosi, hän ei todennäköisesti suostu tinkimään määrämästä sakostaan.
KANSAINVÄLINEN AJOKORTTI:
Indonesiassa vaaditaan turisteilta moottoriajoneuvolla ajamista varten kansainvälinen ajokortti tavallisen ajokortin lisäksi. Moni vaihtari hankki kortin joko etukäteen Suomesta tai vasta paikan päällä poliisilaitoksella vierailemalla. Me päätimme olla hankkimatta korttia selvitettyämme, ettei vakuutusyhtiömme edellyttänyt kansainvälistä korttia mahdollisen vahingon sattuessa. Jo kortin paikan päältä hankkineet kertoivat ajokortin hankkimisprosessin olevan poliisilaitoksella melko hidas ja sen lisäksi se täytyisi uusia joka kuukausi. Päätimme siis ottaa mielummin sakot kuin maksaa kortista sekä sen uusimisesta joka kuukausi 200000rp. Meillä oli hyvä tuuri eikä poliisi pysäyttänyt meitä kertakaan koko kevään aikana. Suomessa kortin hankkiminen pitäisi olla melko vaivatonta, mutta sen toimitukseen kannattaa varata aikaa. Jokainen voi itse punnita kortin hyötyjä ja haittoja ja päättää hankkiiko kortin vai ei.
SAIRASTUMINEN JA SEN ENNALTA EHKÄISY:
Moni pitää ilmastointia aluksi liian voimakkaalla ja sairastuu ns. turistiflunssaan. Ilmastointi on hyvä pitää vähintään +25-asteella tai mielellään vielä lämpimämmällä. Juomalla runsaasti voi ennalta ehkäistä nestehukkaa. Suurin osaa sairastuu varmasti ensimmäisien viikkojen aikana jonkinnäköisen mahatautiin, sillä bakteerikanta on hyvin erilainen kuin meillä Suomessa. Kutan läheisyydessä on hyvä austraalilainen sairaala BIMC, jossa ainakin meidän kokemuksien mukaan saa nopeasti hyvää hoitoa ja palvelua. Myös pääkaupungista Denpasarista löytyy kansainvälisiä sairaaloita.
HINNAT JA TINKAAMINEN:
Balilla, niin kuin muuallakin Aasiassa, pitää tinkiä oikeastaan melkeinpä kaikesta: hotelleista, ruoasta, vaatteista, hedelmistä, kampaamojen palveluista, skootterin vuokrasta... Se on aluksi todella turhauttavaa, mutta siihenkin tottuu. Kun oppii tuntemaan hintatason, tietää minkä verran mistäkin täytyy maksaa. Ensikertalainen maksaa todennäköisesti tietämättömyyttään kaikesta liikaa, sillä turistin ulkonäkö saa hinnat kohoamaan jopa nelinkertaisiksi. Tinkaamista ei kannata ottaa liian vakavasti ja taitava tinkaaja pitääkin aina hyvän huumorin tinkaamisprosessin mukana. Jos tuotteessa ei ole hintalappua, hinta on hyvä varmistaa aina etukäteen, sillä muuten myyjä yleensä määrää hinnan mielensä mukaan. Indonesian kieltä kannattaa käyttää heti, kun sitä vähäkään taitaa. Se on helppo tapa näyttää, ettet ole tavallinen turisti ja osoittaa myös kunnioitusta paikallista kultturia kohtaan! :)
RAHA:
Paikallista valuuttaa on hyvä varata mukaan reilusti, sillä kortit eivät käy maksuvälineinä läheskään joka paikassa. Jos hankit viisumin vasta lentokentältä saapuessasi maahan, tarvitset käteistä. Muista varata sitä myös poistuessasi maasta maastapoistumismaksua varten. Viisumin ja maastapoistumismaksun voi maksaa myös dollareina ja jopa eurot käyvät maksuvälineenä. Balilla turistialueilla raha-automaatteja löytyy helposti esimerkiksi supermarketeista kuten Kmart ja Circle K. Useissa niistä on kuitenkin maksimimäärä, jonka kerralla voi maksimissaan nostaa. Kannattavinta on tietenkin nostaa mahdollisen suuri summa kerralla, sillä nostosta menee joka kerta kiinteä maksu (n. 2-2,5€ + tietty prosenttiosuus koko summasta). Poppies lane 2:n alkupäästä (Skygardenin lähellä) löytyy Circle K, jonka automaatista voi nostaa 2 miljoonaa yhdellä nostokerralla (yleensä maksimi on 1 miljoonan tai alle). Rahanvaihtopisteet mainostavat vahanvaihtoa hyvillä kursseilla, mutta niissä huijatuksi tuleminen on hyvin yleistä.
Kun opimme tuntemaan hintatason paremmin, maksoimme näistä tuotteista suurin piirtein seuraavasti:
*Hieronta 1h: 40000-70000rp
*Surffilaudan vuokraus 1h: 25000rp
Koko päiväksi: 50000rp
*Ruoka&Juoma: Nasi Goreng 5000-20000rp (riippuen millä alueella syö, kampuksella vai turistipaikoissa Kutalla)
Club sandwich: 25000-30000rp
Bintang(olut) iso kaupassa 20000-24000rp
*Bensa 1l: bensa-asemalla n.4000rp, pullotettuna kauppojen edessä 5000rp
*Hostelli ilman ilmastointia: 40000-70000rp
Toivottavasti näistä on hyötyä ja saa toki kysellä lisääkin. Oikein mahtavaa syksyä kaikille. :)
- comments
Hartsa Kiitos hyvästä tiivistelmästä!