Profile
Blog
Photos
Videos
Stort set hele dagen i dag var afsat til den gamle by i østjerusalem. Vi fyldte vores maver godt op ved morgenbordet, inden vores bus afgik kl. 8. De første timer var der en dejlig temperatur, som gjorde det behageligt at gå omkring.
Østjerusalem er opdelt i fire kvarterer, det jødiske, det muslimske, det armenske og det kristne. Vi startede på tempelpladsen, som dog egentlig ikke hører til nogen af de fire kvarterer. Der lå engang verdens første jødiske tempel, som jøderne i dag meget gerne ville grave ud, men nu ligger der to store moskeer, Klippegrotten og al Aqsa Moskeen, og muslimerne vil ikke høre tale om udgravning under moskeerne. Faktisk er jøder også forment adgang til tempelpladsen. Rabiate jøder viser sig dog jævnligt for at hævde deres ret, men bliver så buet ud med 'Allah er størst' af muslimerne. Det skete også, mens vi var der, hvor nogle unge piger råbte af et par jøder. Egentlig ikke særlig rart!
Tempelpladsen er fantastisk smuk, Klippemoskeen også. Det er egentlig ikke en rigtig moske, kun måske, for den har ingen talerstol. Ind kunne vi ikke komme. Dér kan man ellers se skabelsesstenen, hvorfra hele jorden og mennesket skulle være skabt. Muslimerne mener, at det var herfra, Muhammed steg til himmels.
Fra Tempelpladsen gik vi ad den såkaldte Via Dolorosa, smertens vej, som nogle mener var den vej, Jesus gik med korset op til Golgata. Man har lavet 14 såkaldte stationer, eller stop, som hver især beskriver dele af Jesu lidelser. Uanset hvad man tror på, så er det jo egentlig en god måde at fortælle en historie på, og vi kom så også igennem store dele af den gamle by. Et mere helligt sted kan man næppe befinde sig. Vi endte ved Den Hellige Gravs Kirke, som er en græsk ortodoks kirke bygget på toppen af Golgata, hvor 11. station er Jesus, der bliver sømmet på korset, 12. station er selve korsfæstelsen, 13. station er hans salvelse og 14. station er hans grav. Det hele ligger inden i kirken. Ingen ved naturligvis, præcis hvor Jesus blev begravet, men der er kilder, som tyder på, at det var tæt på det sted, hvor han blev korsfæstet.
Efter en lille kaffepause gik vi ned til Grædemuren, eller Vestmuren som jøderne faktisk kalder den. Det er den vestlige mur af et tempel, som Herodes byggede til jøderne, og den eneste tilbageværende del af dette tempel. Her kommer de ortodokse jøder og beder, mens de står og vugger frem og tilbage. Nogle af dem går i trance. Det er et meget specielt sted at være. Selv om der også kommer jøder i cowboybukser og med smartphones, så virker det hele som en anakronisme. Især ved den del af muren, som ligger indenfor, hvor vi også overværede, hvad vi mener, var en Tora-skole for store drenge. Mand, hvor de larmede med deres oplæsning!
Så var det blevet frokosttid. Igen en lidt kønsløs kulinarisk erfaring. Vi troede, vi selv kunne bestille, nu vi selv skulle betale, men det kunne vi ikke. Nu ved vi så til de kommende dage, at vi skal melde fra til den fælles frokost, hvis vi hellere selv vil finde noget.
Efter frokost gik vi gennem det jødiske kvarter, så Dormitionskirken med endnu en tom jomfru Maria-grav, Coenaculum som ligger oven på det sted, hvor nogle mener, den sidste nadver fandt sted, og kong Davids grav - det er ham med Goliath....
Herefter kørte vi til Knesset, Israels parlament, som vi fik lov at se udefra.
Vi var tilbage på vores hotel ca. kl. 16, hvilket var før vi havde regnet med. Det gjorde ikke noget, for vi var godt brugte, idet jeg dog må tilføje, at jeg er meget imponeret over min gamle fars udholdenhed, vandring i timevis og op og ned ad stejle og snørklede stier og trapper. Til gengæld fik han en halv flaske rødvin til aftensmaden, som skulle vise sig lidt mere appetitlig i dag. Jeg havde fru Petri til bords, som er ingen ringere end Michala Petris mor. Så vi fik snakket lidt blokfløjte.... :-) Hun er faktisk vældig sød.
- comments