Profile
Blog
Photos
Videos
Nyt ollaan palattu takaisin Kuubasta tänne Guatemalaan. Oli aivan uskomaton kuukausi ja Kuuba oli niin mahtava. Seuraavassa on tiivistettynä jotain päiväkirjan muodossa, mitä sanoin pystyy kertomaan. Kuvista saa myös jotain käsitystä, enjoy!
29.2. Guatemala city - Panama - Havanna
Herätys Guatemala Cityssä Williamin luona oli aikaisin, klo 4.45. Nopeasti rinkka kasaan (josta raivasin hieman lisätilaa lahjoittamalla Williamille miun makuupussin kiitokseksi). Pihalla oli odottamassa Williamin kaveri taksinsa kanssa, joka heitti meidät viereiselle lentokentälle. Check-innin jälkeen söin Subwayssa aamupalan ja kamojen tarkistuksen jälkeen hipsittiin portille ja päästiinkiin nousemaan suoraan koneeseen kohti Panamaa. Panamassakaan ei tarvinnut kauaa odotella, kun pääsimme koneeseen ja kohti Havannaa. Reilun parin tunnin lento meni leppoisasti exit-paikalla.
Pyörät iskivät Jose Marti -lentokentän pintaan hieman etuajassa ja jouduimme odottelemaan tovin portille pääsyä, mutta vihdoin oltiin Kuubassa! Rinkatkin tulivat perille ja lentokentän automaatista saatiin heti nostettua rahaa. Vouhotus pankkikorttien toimimattomuudesta, ja että pitäisi olla kaikki rahat käteisenä mukana, oli siis turhaa. Onneksi. Lentokentän ulkopuolella otettiin taksi kohti Couchsurfingin kautta sovittua "casaa" eli casa particularia, joka on loistava majoitussysteemi Kuubassa. Paikalliset ihmiset majoittavat turisteja omiin koteihinsa valtion hyväksymissä ja kontrolloimissa majapaikoissa. Saamassamme osoitteessa oli pieni kirjoitusvirhe, mutta talon isäntä onneksi huomasi meidät kadulla ja tuli hakemaan oikeaan osoitteeseen.
Seurusteltiin tovi isäntäväen sekä Barbaran (Couchsurfing) kanssa, joka tuli myös meitä moikkaamaan. He antoivat paljon tietoa ja myös varoitteluja, jotka ovat tosiaan jo aika tuttuja tähän mennessä, tietenkin sisältyi joukkoon. Illalla tehtiin pieni kävelyretki Maleconille (Havannan kuuluisa rantabulevardi) ja ihasteltiin vanhoja autoja ja paikallista meininkiä. Täytin myös vatsani lokaalilla katuruualla ja nappasin "pizzeriasta" pari juustopizzaa ja mameyhedelmästä tehdyn batidon. Hintaa tuli koko komeudelle taalan verran eli paikallinen CUC (arvoltaan noin taalan verran). Käytössä on myös toinen raha, moneda nacional, mutta turisteja veloitetaan pääasiassa CUCeilla. Rahasysteemi on aluksi hieman hämmentävä, mutta eiköhän siihen kerkeä tässä kuukauden aikana tottumaan.
Paluumatkalla ostettiin reilulla neljällä CUCilla rommia ja kokista ja nautittiin pari rommikolalasillista casan parvekkeella. Oli upea fiilis katsella ohilipuvia vanhoja amerikanrautoja ja siemailla rommikolaa lämpimässä Havannan illassa. Jälleen kerran yksi kohde oli toteutunut, joka tähän mennessä oli ollut vain unelmana reissumiehen mielessä. Tunsin hiljaa mielessäni suurta tyytyväisyyttä itseeni ja siihen miten olen elämääni elänyt tähän mennessä ja valintoihin, joita olen tehnyt. Fiilis oli mitä mahtavin. Onnellinen on ehkä parhain adjektiivi kuvaamaan tätä tunnetta.
1.3. Havanna
Maaliskuu. Kevät tekee tuloaan pikkuhiljaa jossakin päin maailmaa. Havannassa jälleen mukavat yli 30 astetta lämmintä. Rankan päivän jälkeen nukutti hyvin huoneemme alakerrassa. Miun sänky on hieman pieni, mutta paljon huonommissakin sängyissä on nukuttu joskus. Oltiin Viky-emännän kanssa sovittu aamupala kello 10, josta maksettiin 3 CUCia extraa. Aamupala sisälti paljon hedelmiä, leipää, munakkaan, kahvia ja guayabamehua. Täyttävää.
Iltapäiväksi oli sovittu tapaaminen Barbaran kanssa, joka lähti meille kaupunkioppaaksi. Käveltiin koko päivä ympäri vanhaa kaupunkia ja käytiin katselemassa perus turistimestat. Turisteja Havannassa tosiaankin riittää, ainakin noissa Havana Viejan kohteissa. Päivä oli mielenkiintoinen ja pelkästään paikallisen meiningin katselu on erittäin mielenkiintoista, sillä erilaisten ihmisten kirjo on valtava.
Myös rahanvaihto onnistui ja saimme myös paikallista valuuttaa turistirahan rinnalle. Sillä voi ostaa pieniä ruokaostoksia, hedelmiä, jäätelöä yms. Esim. jäätelötötterö maksaa 1 peson eli 1/25 osan CUCista (käytännössä siis ilmaista). Suurin osa kadulta ostettavista ruuista, juomista tai pikkusyötävistä maksaa jotain välillä 1-20 pesoa. Turistiravintoloissa, joissa maksetaan CUCeilla, on sitten normaalit hinnat.
2.3. Havanna
Uni maittoi hyvin, sillä heräsin vasta vähän vajaa klo 12. Aamupalan syötyäni lähdettiin kaupunkikierrokselle jälleen. Ensimmäisenä kohteena oli Plaza de la revolucion, josta noustiin turistibussiin ja pyörittiin ympäri kaupunkia sen kyydissä kuvia napsien. Hypättiin pois Vanhassa kaupungissa, jossa hyörittiin ja pyörittiin taas ympäriinsä kamera laulaen. Harvoissa kaupungeissa jaksaa näin paljon kävellä ja ihmetellä meininkiä, mutta täällä ihmeteltävää tosiaan riittää. Auringon laskiessa käveltiin kotia kohti Maleconia pitkin, jossa syötiin päivällinen. Perillä casassa oli viileä suihku erittäin tervetullut. Rankkaa tämä reissailu!
3.3. Havanna
Käytiin aamupalan jälkeen bussiasemalla kyselemässä lippuja Santiagoon, sillä suunnitelmana on tehdä ensimmäisenä pitkä bussimatka Kuuban toiseen päähän Santiago de Cubaan ja sieltä lähteä valumaan pikkuhiljaa kohti Havannaa. Jamaikan reissu päätettiin hylätä tällä keikalla, sillä halutaan panostaa Kuubaan kunnolla ja täälläkin riittää helposti nähtävää kuukaudeksi. Lippuja ei kuitenkaan saatu vielä, vaan enintään 24 tuntia aikaisemmin. Bussifirmoja pitkille matkoille on kaksi - Astro ja Viazul. Ensimmäinen on suunnattu paikallisille ja jälkimmäinen turisteille, ja hinnat ovat sen mukaiset. Esimerkiksi matka Santiagoon (reilut 12h) maksaa 51 CUCia eli n. 3 kertaa peruskuubalaisen kuukausipalkan verran.
Sitten suunnattiin kohti turkooseja Karibian aaltoja Playas del Esteen, noin 20 kilometrin päähän Havannasta. Iltapäivä vierähtikin rattoisasti rannalla. Oli kiva päästä pitkästä aikaa mereen uimaan ja nauttimaan auringosta. Biitsi oli melko suosittu, mutta omaakin tilaa löytyi helposti hienolta valkohiekkaiselta rannalta.
Illalla varattiin puhelimitse paikat yöbussiin, joka lähtee klo 18. Myöhemmin käytiin hieman tutustumassa paikalliseen iltameininkiin. Söin pienessä paikallisessa ravintolassa valtavan kuubalaisen gordon bluen (tai osan siitä) opiskelijoiden listalta ja nautittiin mojitot. Lipsahti pieni valkoinen valhe, kun tarjoilija kysyi ollaanko opiskelijoita (elämän opiskelijoita ainakin!) ja vastattiin kyllä. Turistien ruokalista vaihtui toiseen, jossa oli eri aterioita sekä hieman edullisemmat hinnat. Loppuilta kului paikallisten seassa Calle 23:lla pyörien ja ihmisiä katsellen. Pää pyöri kuin pöllöllä, kun katseli paikallisia kaunottaria laitettuina. Joukkoon mahtuu aika näyttäviä naisia nimittäin!
4. -6.3. Havanna -Santiago de Cuba
Lähtöpäivä sujui laiskotellessa ja bussia odotellessa, kun sääkin oli hieman sateinen. Viiden jälkeen lähdettiin bussiasemalle ja ostettiin liput Santiagoon. Reissun ensimmäinen ja varmaankin viimeinen yöbussireissu sujui ihan leppoisasti, eikä kylmäkään tullut vaikka ilmastoinnissa ei säästelty. Oltiin perillä noin seitsemän aikaa aamulla. Vastassa meitä oli taksikuski. Hän toi meidät casan luo, joka oltiin varattu Havannasta.
Noin nelisen tuntia piti vetää lisää unta nihkeästi nukutun bussiyön jälkeen, jonka jälkeen lähdettiin kaupungille pyörimään ja katselemaan paikkoja. Pesopaikoista kaduilta tuli tankattua vatsaa täyteen samalla ja illemmalle lähdin paikalliselle salille vetämään pienen reenin. Kuubassa jannuja kyllä kiinnostaa punttihommat, sillä alkukantainen sali oli täynnä reenaajia. Kiinnostuneita heppuja tuli juttelemaan urheilusta ja kyselemään perusuteluita. Reenattuakin sain hyvin ruosteisilla tangoilla, ja yksi kahvakuulakin löytyi jopa. Hintakaan ei päätä huimannut (1 peso). Ilta vierähti kuunnellessa paikallista bändiä ja kuubalaisia rytmejä, erittäin mukavaa!
Seuraava päivä sujui saman kaavan mukaan. Kaupungissa kiertelyä, puistossa istuskelua ja ihmisten katselua sekä vatsan täyttämistä aika ajoin pesoruuilla. Päivän aikana tuli syötyä ainakin spagettiannos, pizzaa, kanaa, muutama jäätelö, munkkitikkuja ja jokunen virvokelasillinen. Kaikkiin meni yhteensä rahaa ehkä reilun euron verran, eli kyllä Kuubassakin edullisesti reppureissailee, jos haluaa. Toki katumättöä ei ihan koko ajan huvita syödä, vaan vaihtelua virkistää välillä. Huomenna aamulla jatkuu matka viiden tunnin päähän Baracoaan.
7.3. Baracoa
Lähdettiin seitsemän maissa bussiasemalle kyselemään lippua Baracoan pieneen rantakylään. Bussimatkailu ei välttämättä ole Kuubassa helppoa, sillä yhteyksiä ei ole yhtenään ja ne harvat saattavat olla täynnä (erittäin suositeltavaa varata liput etukäteen). Jouduttiin odottelemaan bussin täyttymistä, josko paikkoja olisi. Kävi onneksi tuuri ja päästiin kyytiin. Tosin alkumatkan jouduin istumaan lattialla käytävän päässä. Vessassa oli vissiinkin jotain ongelmia, sillä koko matkan ajan hajuaisti sai pientä shokkia voimakkaan urean hajun muodossa. Guantanamon jälkeen pääsin istumaan ja loppumatka sujui leppoisasti.
Perillä hyökättiin keskelle taksin ja casan tarjoajien laumaa ja napattiin oiva kämppä eräältä rouvalta. Saatiin 15 CUCin yhteishintaan molemmille omat huoneet. Karibianmeren aallot lyövät rantaan noin 100 metrin päässä. Pyörittiin hieman kylällä (erittäin leppoisa rantakylä), vedettiin pizzalätyt ja limpparit aamupalaksi/lounaaksi, nälkä oli tässä vaiheessa päivää jo suhteellisen kova, sillä aikaisesta aamusta johtuen ei kunnon aamupalaa tullut syötyä. Ostettiin parin taalan arvosta aamupala-ainekset pariksi aamuksi (tusina munia, vihanneksia, banaaneja, jugurttia, leipää). Tämän jälkeen pienet nokoset, jonka jälkeen paikalliselle salille (isohko huone, joka sisältää joitakin ruosteisia tankoja ja käsipainoja yms.) vetämään pikkujumppa. Siellä alkoi myös joku naisten jumppakerho ja mimmit oli suhteellisen innokkaita ulkomaanelävästä; tosin höpötystä oli niin paljon, että en tajunnut kuin sanan sieltä täältä. Naisten reeni-intensiteetti ei ollut tosin ihan samaa tasoa kuin mitä esim. Suomessa on tullut nähtyä. Jalkoja hieman nosteltiin ja valitettiin samalla, miten rankkaa on. Koetin hieman mimmejä kannustaa, mutta se aiheutti lähinnä lisää naurua.
Iltaruoka oltiin pyydetty meidän casan emännältä eikä tarvinnut pettyä! Ruuaksi oli kulta-ahventa kookoskastikkeessa, riisiä, soppaa, salaattia, ruokabanaanilastuja. Oli mahtavan hyvää ja tuli syötyä pöytä lähes tyhjäksi. Olin tyytyväinen suoritukseeni ja vatsa killillään! Saa nähdä mitä herkkua huomenna tulee.
8.3. Baracoa
Syötiin myöhäinen tukeva aamupala, jonka jälkeen lähdettiin rullailemaan fillareilla. Jumahdettiin kuitenkin läheiselle rannalle paistattelemaan päivää ja juttelemaan paikallisen jannun, Yolieskin, kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä. Rantatuokion jälkeen pyöräiltiin hieman lisää toiselle puolelle kylää. Iltaruuaksi oli valmistettu herkullista lammasta, riisiä, kasviksia ja banaanilastuja. Yhdeksän maissa oltiin sovittu tapaaminen Yolieskin kanssa ja kuunneltiin tovi paikallisia rytmejä ulkona, kunnes kavuttiin ylös mäelle paikalliseen El Ranchon-ulkoilmadiskoon, jossa vietettiin sulkemisaikaan asti rommikolaa siemaillen ja paikallisten tanssitaitoja ihastellen. Musiikki oli myös miun makuun, koostuen lähinnä reggaetonista, salsasta ja merenguesta. Mukava ilta!
9.3. Baracoa
Pyörimistä, lepäilyä ja puistossa istuskelua kuubalaiseen tyyliin. Illalla pieni jumppatuokio äijien kanssa salilla. Innokkaita bodaajia on täälläkin paljon ja ulkomaanmies otetaan innolla vastaan. Illalla oli ruuaksi hirmuinen kasa katkarapuja kookoskastikkeessa, soppaa, kasviksia ja riisiä, erittäin hyvää jälleen. Illalla käytiin hieman kylällä hengaamassa ja kävin Yolieskin kanssa Ranchonissa ihastelemassa taas neitojen tanssitaitoja. Tuli myös hieman puhetta hänen työstään yms. Kaveri ansaitsee työstään pyörätaksin kuljettajana noin 12 CUCia/kuukausi. Hieman eriarvoista touhua taas, kun meille 6 CUCin (n. 6 taalaa siis) iso pullo rommia ja kokista on todella halpaa, mutta hänelle puolet kuukauden palkasta. Ei edes kehtaa mainita, että Suomessa saa tunnin työstä saman verran rahaa. Mutta hänkin sanoi olevansa onnellinen eikä haluaisi asua missään muualla, vaikka ei olekaan niin paljon maallista mammonaa.
10.3. Baracoa
Perushengailua ja iltapäivällä vähän rannalla makoilua. Illalla oli kadulla vilskettä, kun joka lauantai tämän vuoden aikana jengi kerääntyy kadulle juhlimaan Baracoan 500-vuotisjuhlia. Siemailtiin hieman rommikolaa Yolieskin ja hänen kaverinsa kanssa ja käytiin eräässä ravintolassa kuuntelemassa musiikkia. Mukava ilta jälleen.
11.3. Baracoa
Sunnuntai oli sunnuntai. Lepäilyä siis lähinnä ja makoilua rannalla. Illalla viimeinen herkullinen ruokailua mahtavassa casassa ja Yolieski kävi meidät morottamassa myös ja toivottamassa hyvää onnea jatkoon. Baracoassa vietetyt päivät, tavatut ihmiset sekä meidän casa olivat aivan mahtavia!
12.3. Baracoa - Holguin
Maanantaina lähti kyyti Baracoasta klo 11.30 kohti seuraavaa kaupunkia eli Holguinia. Mentiin kunnon turistityylillä, sillä reilu 5 tunnin matka painettiin taksilla italialaisen jannun kanssa. Säästettiin tällä yksi matkustuspäivä sekä rahaa, sillä bussilla olisi joutunut palaamaan Santiagon kautta ja siellä olisi joutunut yöpymään ja seuraavana aamuna vasta ehkä olisi päässyt Holguiniin.
Matkalla tuli nähtyä kyltti: "Socialismo es humanismo". Se pisti hieman ajattelemaan. Miten tuon voi allekirjoittaa, kun on nähnyt niin eriarvoisia ihmisiä täälläkin? Miehet keräävät säkkeihinsä juomatölkkejä, jotta saisi niitä myymällä ansaittua 15 pesoa/kg eli n. 50 senttiä. Tai naiset, jotka raatavat aamusta asti myyden koruja, käsitöitä tai vastaavaa, toivoen samalla, että joku turisti sattuisi niitä ostamaan, jotta hän saisi ruokittua perheensä. Olen nähnyt paljon köyhyyttä aikaisemmillakin reissuilla, mutta ei siihen kuitenkaan ikinä totu. Lähinnä ärsyttää, kun ei kaikkia pysty auttamaan mitenkään.
Edellisestä paikasta oli sovittu casa valmiiksi, mutta osoitetta ei ollut ja tultiin taksilla vain keskusaukiolle, joten lähdettiin jalkapatikassa etsimään majapaikkaa. Soitin ensimmäisen casan ovikelloa, josta rouva avasi oven. Hänelle ei kuitenkaan ollut kahta sänkyä tarjolla, mutta soitti tutulleen, jolla oli meille sopiva kämppä. Hieno huone jälleen kahden lääkärin talossa. Illalla käytiin hieman kylällä ja syömässä paikallisten suosimassa pesoravintolassa kanaa ja riisiä. Huomenna jatketaan sitten tutustumista Holguiniin enemmän.
13.3. - 15.3. Holguin
Päivät Holguinissa sujuivat leppoisissa merkeissä. Kaupungilla pyörimistä, puistossa istuskelua ja musiikin kuuntelua ja tietenkin lepäilyä sekä hieman puistojumppaa. Yhtenä päivänä kiivettiin läheiselle kukkulalle katselemaan miltä kaupunki näyttää hieman korkeammalta. Holguin on suhteellisen aito kuubalainen kaupunki. Turistilaumoja ei niin hirveästi pyöri kaduilla. Maittavat illalliset sekä aamupalat syötiin casassa. Torstai-iltana hyvästeltiin isäntäväki ja suunnattiin bussiasemalle, missä oltiin varattu paikat yöbussiin kahdeksan tunnin matkalle Trinidadiin.
16.3. Trinidad
Matka sujui hyvin ja nukuttuakin tuli jossain välissä, joten aika meni melko nopeasti. Matkalle toi vielä lisäarvoa, että meitä ei rahastettu missään välissä eikä lippuja kyselty - ilmainen bussimatka kelpaa toki aina, etenkin, kun ne eivät Kuubassa ole mitään edullisia. Perillä asemalla meitä oli vastassa lapun kanssa nainen, jonka casa oltiin varattu Holguinissa. Jälleen kerran erittäin viihtyisä huone 20 CUCin hintaan. Ensimmäiseksi piti jatkaa huonosti nukuttua yötä.
Puolen päivän jälkeen kaupungille pyörimään ja etsimään aamupalaa/lounasta. Ratkaisu oli perinteinen ja helppo. Pesopizzeriasta (joskin näitä paikkoja ei ole kovinkaan paljoa täällä) maittava kinkkujuustolätty, jugurttia ja mehu n. 50 sentillä. Illalliseksi tuli vedettyä reissun edullisinta hummeria tähän mennessä, 6 CUCilla. Ravintoloilla on ilmeisen kova kilpailu asiakkaista täällä, sillä paikkoja on paljon ja turisteja rajallisesti. Annosten hinnatkin tippuvat nopeasti, kun hieman jututtaa henkilökuntaa tai on vaihtamassa paikkaa toiseen. Trinidad on ensikosketuksen perusteella mukavan oloinen kaupunki, joskin turisteja on melko paljon. Muistuttaa mukulakivikatuineen ja värikkäine rakennuksineen aika paljon Antiguaa, Guatemalassa.
17.3. Trinidad
Perushyörimistä ja pyörimistä kaupungilla. Lounaaksi maittava kinkkupizza 10 pesolla. Koetettiin myös etsiä polkupyöriä, jos olisi pyöräillyt rannalle, mutta kunnon menopelejä ei löytynyt, joten luovuttiin siitä ajatuksesta. Vietettiin myös pikahetki netissä ja yhteyskin oli jopa suhteellisen toimiva (harvinaista Kuubassa). Illallinen syötiin sympaattisen rouvan pitämän paladarin kattoterassilla (ravintola ihmisten kotona). Illaksi oli ostettu pieni pullo rommia ja kolaa. Oli mukavaa kuunnella musiikkia ja litkiä rommikolaa lämpimässä Karibian illassa casan terassilla. Myöhemmin käytiin Casa de la musicassa katselemassa viihdeshowta, jonka jälkeen paikallisen nuorison suosimassa diskossa, jossa musiikkivideot pyörivät laajakankailla ja jengi sheikkaa tai muuten vain seisoskelee ympäriinsä, sillä istumapaikkoja ei ollut ollenkaan.
18.3. Trinidad
Kaikki aamut pitäisi alkaa kuin tämä. Herkullinen aamupala oli terassilla valmiina ja suoraan sängystä aamuaurinkoon nauttimaan päivän tärkein ateria. Aamiaisen jälkeen lähdettiin odottelemaan bussia Playa Anconille. 20 minuutin jälkeen perillä odottikin jälleen upea turkoosi meri ja valkoinen hiekka. Päivä sujuikin leppoisasti linnunmaidossa polskien ja hiekalla makoillen. Rantachillailu Karibialla tekee aina hyvää - mieli lepää.
Illalliseksi käytiin syömässä maittava ateriakokonaisuus jälkiruokineen paladarissa, jonka omistaja vielä muisti miut vissiin ja saatiin ruuat aikaisemmin sovitun hinnan mukaan. Mielenkiintoinen systeemi näissä ruokapaikoissa täällä Trinidadissa kyllä. Tuntuu, että täällä on kolme hintakategoriaa ravintoloilla kilpailun ollessa kovaa: listahinnat espanjaa puhumattomille pakettimatkaajille, välimuoto espanjaa puhuville reissaajille sekä hinnat paikalliselle.
19.3. Trinidad
Nautittiin jälleen aamupala terassilla, jonka jälkeen meidän piti viimeiseksi yöksi vaihtaa casaa, sillä toisessa olikin varaus. No matka ei ollut onneksi pitkä, vaan lähes naapurista edellisen paikan omistajanainen oli järjestänyt meille seuraavan majoituksen. Pienen lepäilyn jälkeen lähdin vetämään puistojumppatuokion. Illalla kiivettiin ylös Trinidadin kukkulalle, josta avautui komeat näkymät vuorille sekä Karibianmeren ylle. Harmi, kun oli sateen jälkeen paljon pilviä, niin auringonlasku ei oikein näkynyt. Illalliseksi casassa kanafilettä.
20.3. Trinidad - Cienfuegos
Aamulla käytiin vielä Trininadissa kiipeämässä kirkontorniin ja nappaamassa muutamat fotot hieman korkeammalta. Aamupalaksi nautin jälleen pesopizzan ja hieman myöhemmin toisen lätyn. Klo 13 lähti bussi viemään meitä komeaa rantatietä pitkin kohti Cienfuegosia, jonne saavuttiin 1,5 tuntia myöhemmin. Perillä oli jälleen odottamassa henkilö tulevan casan toimesta. Nyt majoitutaan kahden entisen opettajasiskosrouvan luona. Tilaa on täälläkin ja meilläkin on jälleen iso huone sekä iso kylpyhuone. Toinen rouvista antoi kattavan infopaketin Cienfuegosista ja käytiin hieman pyörimässä kaupungilla. Kuubalaiset kaupungit ovat siitä hyviä, että kaikki ovat suhteellisen pieniä ja kävellen pystyy käydä katselemassa kaikki olennaiset paikat. Päädyttiin syömään illallinen casassa, joka olikin herkullinen kalafilesetti lisukkeinaan tuore appelsiinimehu, hedelmä- ja vihannessalaatit, ranskalaisia sekä riisiä.
21. -22.3. Cienfuegos
Vietettiin mukavat pari päivää Cienfuegosissa. Lähdettiin keskiviikkoaamuna aamiaisen jälkeen pyörimään kaupungille ja kuvailemaan. Cienfuegos sijaitsee ison lahden poukamassa ja kaupungissa on erittäin helppo suunnistaa ympäriinsä korttelisysteemin ansiosta. Käveltiin pitkää rantaväylää Punta Gorda -niemeen asti. Siellä jotkut paikalliset mimmit halusivat ottaa kuvia pitkästä ulkomaalaisesta ja sitä kautta tutustuttiin heihin ja vietettiin koko iltapäivä jutellen. Itse tosin keskityin myös paljon kuuntelemaan puuttellisen espanjantaitoni vuoksi, mikä taas kerran ärsytti suunnattomasti, kun ei pysty/osaa sanomaan kaikkea mitä haluaisi. Illallinen syötiin "kiinalaisessa" paladarissa eräiden tyyppien kotiravintolassa.
Seuraavana päivänä Rosalin soitti meidän casaan ja sovittiin taas tapaaminen eilisessä paikassa. Kokoonpano heillä vaihtui hieman eilisestä ja nyt mukana oli pari uutta serkkua eilisten sukulaisten sijaan. Iltapäivä vierähti rommipullon merkissä, jota tissuteltiin kuuteen pekkaan eräällä jahtiklubilla. Oikein rattoisa iltapäivä. Illalla käytiin vielä porukalla syömässä. Suht edullinen ateria suomalaisesta näkökulmasta, sillä kuuden hengen ruuat ja juomat maksoivat 20 taalaa. Ruokailun jälkeen tuli aika hyvästellä Rosalin ja muut tyypit. Cienfuegosistakin jää erittäin hyvät muistot. Taas tuli kuitenkin hieman erilaisuutta, kun reissailusta tuli puhetta, niin me nähdään tämän kuukauden aikana enemmän Kuubaa kuin suurin osa kuubalaisista koskaan. Esimerkiksi Rosalin on käynyt Havannassa sekä muutamissa kaupungeissa tässä suhteellisen lähellä Cienfuegosia.
Perjantaina (huomenna) lähtee turistibussi kohti Viñalesia aamulla ennen yhdeksää eli varhainen herätys siis luvassa vaihteeksi ja tarpeeksi tunteja bussissa istumista tiedossa.
23.3. Cienfuegos - Viñales
Jouduttiin aamulla odottelemaan kuljetusta yli tunnin verran joidenkin häslinkien takia ja päästiin matkaan vasta noin kymmenen aikaan. Bussissa oli myös neljän hengen suomituristiporukka. Kuubassa on jonkun verran kuullut suomea kaduilla. Viiden maissa saavuttiin väsyneinä ja nälkäisinä Viñalesiin. Kävi hyvä tuuri, sillä perillä selvisi, että viikonloppuna on vuotuiset karnevaalit. Paljon porukkaa, syömistä, juomista ja musiikkia pääkadulla. Käytiin illalla vain syömässä kadulla ja kuuntelemassa hieman musiikkia. Veto oli aika poissa ja loppuilta meni lepäilyn merkeissä.
24.3. Viñales
Aamupalalla tutustuttiin kanadalaiseen (suurin osa kuubalaisista turisteista on Kanadasta, Ranskasta tai Italiasta oman näkemykseni mukaan) Cindyyn ja hänen poikaansa Simoniin, jotka asuvat meidän casan toisessa huoneessa. Käytiin porukalla heittemässä pieni kävelylenkki upeissa Viñalesin maisemissa, joita hallitsevat kalliomuodostelmat ja tupakka- ym. viljelmät. Ilta sujui paikalliseen tyyliin karnevaalitunnelmissa rommikolan merkeissä kadulla. Hieno meininki ja mukava kuubalainen ilta jälleen. Näitäkin iltoja, mitä Kuubassa on viettänyt, tulee varmasti ikävä.
25.3. Viñales
Aamupäivä meni chillatessa ja keinutuolissa kiikkuen kuistilla. Myöhemmin iltapäivästä lähdettiin kävelemään laakson ympäristöön ja tehtiin eilistä pitempi, muutaman tunnin kävelylenkki kuvia napsien ja raikkaasta maalaisilmasta nauttien. Aaahh, Viñales. Illalla käytiin jopa oikeassa ravintolassa syömässä turistihintaista ruokaa, mutta hyvää kuitenkin. Myöhemmin hengattiin vielä karnevaaleilla sen viimeinen ilta. Reggaeton pauhasi ja kaikilla oli mukavaa, ilman rommikolaa kuitenkin tällä kertaa. Huomenna kohti Havannaa, mistä koko upea kuukausi Kuubassa alkoi. Cindy kutsui meidät luokseen, joten mennään hänen ja Simonin luo viettämään pari viimeistä yötä Kuubassa.
26.3. Viñales - Havanna
Aamupalan jälkeen lepäiltiin ja odoteltiin bussin lähtöä kello kahdelta. Muutaman tunnin matka köröteltiin Viazulin kyydissä kohti Havannaa. Perillä napattiin taksi Cindyn luo Miramarin alueelle. Alue on hieno ja täällä sijaitsevat kaikki suurlähetystöt. Cindyllä on hieno asunto ja saatiin oma huone ja kylppäri täältä. Illalla syötiin illallinen porukalla ja höpöteltiin niitä näitä.
27.3. Havanna
Lähdettiin aamupalan jälkeen etsimään hieman matkamuistoja. Sikareita löytyikin tuliaisiksi, mutta paita, jota koetin itselleni etsiä, jäi löytymättä. Taksikuskikin ajelutti ympäriinsä, mutta jouduin maksamaan turhasta, sillä pari liikettä baseballstadionien kupeessa olivat jo sulkeneet ovensa. Huomenna on edessä paavin vierailu, jonka takia liikennejärjestelyt yms. ovat erilaiset ja myös kaikki paikat ovat kiinni. Iso hässäkkä yhden ukon takia. Iltapäivä meni altaalla loikoillessa ja nauttien viimeisistä auringonsäteistä Kuubassa ja seuraten auringon vajoamista Karibianmereen. Maittavan illallisen lomassa turinoitiin jälleen matkailusta ja kerrottiin asioita Suomesta jne. Oli mukavat päivät kanadalaisten vieraana ja huomenna sitten koettaa "kotiinpaluu" eli jälleen normireissailun pariin upean ja mahtavan kuukauden jälkeen.
Kuubassa vietetty kuukausi oli todella hienoa aikaa. Upea saari. Pidin lähes kaikesta täällä. Maisemat, ihmiset, kuubattaret, rakennukset, autot, rannat, meri, musiikki, ruoka, casat. Nämä muistot, tapahtumat ja kokemukset tulevat elämään muistoissa pitkään. Joskus haluan vielä palata Kuubaan uudelleen.
- comments