Profile
Blog
Photos
Videos
Oikeastaan ensimmäiseksi Aussimatkaa ajatellessani mietin, mitä kaikkia eläimiä täällä olisi. Mä ehdin jo ennen tänne lähtöä tutustumaan aussien eläimistöön googlen ja kirjojen avustuksella ja vaikka toki jo tiesinkin, että ausseissa niitä vaarallisia eläimiä riittää, yllätyin että tästä maasta ei sitten juuri niitä kilttejä elukoita juuri löydykään. Nyt täällä jo puolitoista kuukautta oleskeltua päätin sitten tehdä ihan oman postauksen näistä Australian ja samalla maailman vaarallisimmista eläimistä. Käytän tekstissä englannin kielisiä termejä eli googlatkaa nimiä, jos siltä tuntuu.
1) Irukandji: Peukalonpään kokoinen, läpinäkyvä meduusa on yksi maailman myrkyllisimmistä eläimistä. Irukandjilla on noin metrin pituiset, läpinäkyvät lonkerot ja otus on on erittäin vaikea huomata. Sen pisto saattaa jäädä aluksi huomaamatta, sillä varsinaiset oireet alkavat vasta noin puolen tunnin kuluttua. Oireisiin lukeutuvat lihaskivut, krampit, päänsärky, huono olo, oksentelu, voimakas verenpaineen kohoaminen. Ihmisen kärsii "halusta repiä iho irti ruumista, jotta kipu hellittäisi". Kipu saattaa kestää päiviä tai viikkoja, mikäli pistosta selviää hengissä. Hoitona käytetään morfiinia, magnesiumia sekä ensihätään etikkaa (pistiäisten deaktivoimiseksi). Näitä luontokappaleita löytyy enemmän pohjoisen Australian vesissä, mutta kiitos ilmaston lämpenemisen niitä on tavattu kauempana etelässä ja Australian ulkopuolellakin. Irukandjit pistävät muutamia onnetomia vuosittain, joskin vasta hiljattain julkisuuteen noussut eläin saattaa olla vastuussa useampiinkin "tapaturmaisiin" kuolemiin merellä.
2) Sydney Funnelweb Spider: Maailman myrkyllisin hyönteinen. Purema saa sinut sätkimään kuin hätääntynyt sätkynukke ennen kuin muutut siniseksi ja lopulta lakkaat hengittämästä. Parempi koputella kengät tyhjiksi ennen jalkaan vetämistä? Nopeasti kipittävät hämähäkit lähtevät öisin etsimään naaraita ja ovat erityisen kärkkäitä puolustamaan itseään, jos tuntevat olonsa uhatuksi. Lisäksi niillä on tapana päätyä kosteahkoihin tiloihin, kuten uima-altaisiin, autotalleihin, tms. Tässä pari faktaa: 1) Myrkky on äärimmäisen vaarallista apinoille ja ihmisille, mutta lähes vaaratonta monille muille eläimille. 2) Hämyreillä on tapana napata kiinni uhriinsa ja purra useita kertoja peräkkäin. 3) Pitkät hampaat menevät läpi pehmeästä kengästäkin. Nykyään vastamyrkky on olemassa, joten puremaan ei kuole.
3) Taipan: Kolmemetriseksi kasvava käärme omaa maailman väkevimmät maanpäälliset myrkyt ja puree tarpeen tullen uhriaan useita kertoja. Myrkky aiheuttaa veren paakkuuntumista suoniin sekä sisältää hermomyrkkyjä. Ennen kuin vastamyrkky kehitettiin 50-luvulla, ei tiedossa ollut ainuttakaan puremasta selvinnyttä potilasta.
4) Eastern Brown Snake : Australian vaarallisin käärmelaji on nimeltään Eastern Brown Snake, jonka myrkkyä pidetään maailman toiseksi voimakkaimpana. Itäisessä Australiassa esiintyvä käärmelaji tunnetaan nopeista liikkeistään, ja se aiheuttaakin vuodessa enemmän kuolemantapauksia kuin yksikään toinen käärmelaji.
5) Box Jellyfish: Tämä on samaa perhettä aiemmin mainitun Irukandjin kanssa, mutta näitä laatikon mallisia meduusoita löytyy ajoittain myös koripallon kokoisina, lonkeroiden tai pistimien yltäessä miehen mittaisiksi. Lonkerot sisältävät pistimiä, jotka laukeavat kosketuksesta ja ruiskuttavat uhrin ihon alle erittäin epämiellyttäviä liuoksia. Uhrille tieto veden alla tapahtuneesta törmäyksestä välittyy kammottavana ihon palamisen tunteena. Yli puolen raajan mitalta pistoja saanut ihminen kuolee hengityksen tai sydämen pysähtyessä reaktiona myrkkyyn. Piston saaneet onnettomat käsitellään etikalla (pistinten deaktivoimiseksi) ja kuljetetaan sairaalahoitoon.
6) Crocodiles: Australiassa löytyy tietysti sekä makeanveden että suolaisenveden krokotiileja.Tämä on oivallista pilaamaan uintimahdollisuudet sekä rannoilla että järvissä etenkin Pohjois-Australiassa. Vaarallisimpia näistä ovat suolavesikrokotiilit, jotka kasvavat liki 7-metrisiksi tehden ihmisistä niille oikein mukavan kokoisen välipalan. Krokotiilit vainoavat saalistaan sameassa vedessä kunnes hyppäävät sieltä käsittämättömän korkealle ja kauas. Krokotiilit tappavat muutaman ihmisen poskiinsa vuosittain (Suurimman osan näistä tapaturmista voisi välttää menemättä uimaan Pohjois-Australian jokiin).
7) RedBack spider: Myrkyllinen ja rumannäköinen hämähäkki. Vain parikymmentä prosenttia puremista vaatii hoitoa ja vastamyrkkyjen ansiosta ihmisiä ei enää puremiin kuole. Puremia tapahtuu tuhansia vuodessa elukan yleisyydestä johtuen, ja jopa meidän takapihan vajassa sattuu elämään näitä hämyjä. Lisäksi hämähäkki tykkää harhailla verkkonsa lähettyville asetettuihin kenkiin tai vaatteisiin.
8) Blue ringed octopus: Australian vesissä elelevä golfpallon kokoinen mustekala omaa voimakasta myrkkyä, johon ei vielä ole vastamyrkkyä keksitty. Ärsyyntyneen mustekalan ruskeat täplät tummuvat nopeasti mustiksi ja eläin saattaa purra, onneksi kuitenkin vain puolustaakseen itseään.
9) Stonefish: Tämä kala näyttää kiveltä. Kivikalan päälle astutaan tämän tästä, koska sitä on vaikea havaita vedessä tai rantahiekassa - Australiassa tapauksia on vuosittain jopa kymmeniä. Aboriginaalit tosin käyttävät tätä kalaa ravintonaan, sillä he osaavat poistaa kalasta myrkyn.
10) Coneshell: kotilolla on harppuunamainen myrkkyhammas, jolla ne tökkäävät rannalla simpukoita keräilevää ihmistä sormeen aiheuttaen hetkellisen sekavuuden jälkeen lihasten ja hengityslaitteiston halvaantumisen.
11) Desert Death Adder: Tämä kyy hautautuu hiekkaan aavikolla, joka tekee siitä erityisen hankalan havaita. Alle metrisellä käärmeellä on kuitenkin isot hampaat, jotka pumppaavat hämmästyneen tutkimusmatkailijan nilkkaan melkoisen määrän myrkkyä.
12)Sharks: Haihyökkäyksistä kertovissa uutisissa tuntuvat usein esiintyvän tutummat valkohait, mutta Australian vaarallisimmaksi hailajiksi on listattu härkähai. Isokokoinen härkähai viihtyy matalissa vesissä ja saattaa uida jopa jokia pitkin. Lajin vaarallisuus ihmiselle selittyykin sillä, että härkähait liikkuvat lähellä ranta-alueita.
13) Mehiläinen (Apis mellifera): Mitä ihmettä - listassa nököttää tavallinen mehiläinen? Maassa, josta löytyy krokotiileja, haita ja myrkyllisiä hämähäkkejä, saattaisi helposti odottaa jotain eksoottisempaa. Pistosallergiat aiheuttavat Australiassa kuitenkin enemmän kuolemantapauksia kuin petojen hyökkäykset.
Kun asiaa miettii tarkemmin, ei Australian eläinkannassa ole juurikaan niitä "ystävällisiä" otuksia. Suloiset harmittoman näköiset vesinokkaeläimet ovat myrkyllisiä, kengurut voivat lyödä hännällään liian ystävälliseksi käyneitä ihmisiä,hellyyttävät vompatit purevat jos menet liian lähelle ja jopa lohduttoman sympaattiset koalat ovat itseasissa villeinä ilkeitä ja kiukkuisia, jos niiden päivärutiineita häiritään. Kaikki edellämainitut eläimet tappavat kuitenkin vuosittain vain kourallisen ihmisiä, siinä missä liikenneonnettomuudet kuittaavat tililleen reilusti toistatuhatta henkeä. Nämä eksoottiset elukat olivat kuitenkin meillä jostain kumman syystä päällimmäisenä mielessä kun selvittelimme taustoja vierailujemme kohteille. Lehteä lukiessani huomasin, että Torquen rannalla päivystää kaksi pahamaineista valkohaita, mutta nekään ei ole aiheuttaneet ihmisille (tai surffareille) sen kummempaa haittaa. Jopa luonteeltaan agressiivisimmat krokotiilit ja vaikeasti havaittavat meduusat välttelet maalaisjärjellä ja noudattamalla paikallisten ohjeita (Ei niitä kokopitkiä märkäpukuja siellä pohjoisessa pelkän muodon vuoksi pidetä.) So welcome to Australia :)
- comments
Tarja Apuva! Pistää matkalaukun sisällön uusiksi;)
Erkki Oops! ihan tuntuu turvalliselta ja tylsältä asustella täällä Suomessa.
Ulla Onko muuten apteekissa myytävänä lääkkeitä eläinten puremiin tai pistoihin Niin ja onko hyttysiä ? Tämä tuli vaan mieleeni kun Egyptistä palasin ja siellä oli matkavarusteena oltava sumutteita, jotka suojasivat äänettömien ja näkymättömien hyttysten pistoilta ja jos sellaisia sattuisi tulemaan, niin sitten lääkettä pistoihin. ....ja kaikista suojatoimista huolimatta esim. iltaruokailun yhteydessä ulkona ja yöllä nukkuessa minun vaalea ihoni kelpasi syötäväksi...
Liisa hahha, joo täällä noita myrkkyöttiäisiä riittää:D Apteekissa on myynnissä hyttyskarkotteita ja hyönteisten puremiin samantyyppisä aineita kuin Suomessa. Outoa, kun ei olla koko aikana nähty yhtään hyttystä, ehkä niitä on enemmän talvella ja syksyllä, kun on viileämpää. Kärpäsiä täällä riittää sitten senkin edestä, ne kulkevat aina matkaseuralaisena sisälle kotiin ja autoonkin:(
Liisa Ja iskä hyvähän se on että Suomessa ei tarvitse pelätä muuta kuin niitä karhuja, susia ja autoteillä hirviä:D kyyn purema ei ole enää mitään verrattuna näiden aussipetojen puremiin