Profile
Blog
Photos
Videos
Great Ocean Road
Mutkainen, tunneleiden läpi johtava, jurkille metsäisille kukkuloille kiipeävä Victorian kuuluisa turistimaantie tarjoaa noin 250 kilometrin matkalla koettavaksi jylhiä putouksia, silmää hiveleviä näköalapaikkoja, hiekkarantoja ja sademetsiä. Tien voisi luulla ajavansa yhdessä päivässä, mutta tie on hidas ja mutkainen. Matkan varrella on maisemien lisäksi paljon muutakin nähtävää ja omalla autolla kulkeminen onkin kaikkein paras tapa tutustua tähän mahtavaan kohteeseen.
Great Ocean Road rakennettiin vuosina 1918-1932 ja hankkeen keskeinen vetäjä oli Howard Hitchcock, joka oivalsi tiehankkeen mahdollisuudet ensimmäisenä maailmansodasta kotimaahan palanneiden sotilaiden työllistäjänä. Tiestä tuli pysyvä muistomerkki sodassa kaatuneille ja toisaalta tie houkutteli myös matkailijoita. Tien rakentaminen oli jyrkkien kallioiden, kivisen maaston ja ankaran sään vuoksi rankkaa, koska työvälineinä olivat vain hakut ja lapiot.
Tie ulottuu Suf Coastilta sijaitsevasta Torquayn kaupungista 250 km päähän Warnamboolin rannikolle. Reitin varrella ovat mm. orne, Apollo Bay, Loch Ard Gorge, Twelve Apostoles ja Prt Campell. Great Ocean Roadilta on mahtavat näköalat Bassinsalmen yli merelle. Tien varrella on rentoja rannikkokaupunkeja ja kyliä, mahtavia patikkamaastoja, uimarantoja, surffirantoja, kalastuspaikkoja ja valaita. Port Campell on reitin suosituin nähtävyys, jossa sijaitsevat raukit nimeltä Twelve Apostoles, jyrkkä Loch ARD Gorgen rotko ja Warnamboolin lähellä tuulinen Bay of Islands.
Ajoimme Great Ocean Roadin tavallaan toisin päin kuin yleensä muut turistit, koska menimme einsin Melbournesta länteen sisämaan kautta ja palasimme vasta rannikkoa pitkin. Sisämaassa kävimme ihmettelemässä mahtavia suolajärviä, kraattereita ja ihanaa luontoa. Yövyimme ihastuttavassa Port Campellin kylässä, jossa ranta sijaitsi vain 5 minuutin kävelymatkan päässä. Söimme myös Aussien parasta fish&shipsiä, oli rapeaa ja hyvää! Aamulenkin teimme merenrantaan, josta oli erinomaiset näkymät itään rantatörmälle.
Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa Twelve Apostlesn raukeille, jotka olivat aivan mahtavat!! Raukit törröttävät merestä kuin shakkinappulat. Lähellä sijaitseva Loch Ard Gorge oli myös mielenkiintoinen, sillä siellä purjelaiva Loch Ard ajoi karille vuonna 1878.
Otwaynniemellä poikksimme katsomaan Australian vanhinta majakkaa, ja matkalla näimme myös villikoalia. Siellä niitä oli kymmenittäin eukalyptyspuissa nukkumassa, eivätkä ne ihmisistä mitään välittäneet, vaikka mentiin lähellekin.
Poikkesimme myös Apollo Bayn rantakylässä, jossa oli mahtavat uintimahdollisuudet. Siellä katsauduimmekin rannalla, jossa oli kymmenittäin surffaajia ja hyvät aallot. Apolo Baysta jatkoimme matkaa Lorneen, joka oli pieni ja rento kaupunki. Joimme kahvit rantatörmällä ja jatkoimme virkystyneinä matkaamme.
Viimeinen kohde oli Anglesea, jossa golfkentän lähettyvillä voi bongata monia pikku vallabeja ja kenguruita. Lähellä sijaitsevassa Torquain kaupungissa kävimme pikavisiitillä, sillä siellä on maailman parhaimmat surffirannat ja ne oli pakko nähdä! Great Ocean Road oli mahtava ja kaikkein kaunein kohde, jossa olen Australiassa käynyt eli suosittelen kaikille lämpimästi sen ajamista:) Kannattaa myös yöpyä jossain pienessä rennossa rantakaupungissa, joka muuten kannattaa varata ajoissa-ovat tosi suosittuja!
Ballarat
Teimme Ballaratin reissun eri päivänä kuin ajoimme huikeat 250 km, mutta laitan sen samaan päivitykseen, kun on jäänyt vähän rästiin postauksia. Ballarat on siis 1850-luvun kultakaupunki, jossa pääsee elävään ulkoilmamuseoon tutustumaan kulta-ajan kaupunkiin, kullan kaivamiseen ja kaikkeen 1850-lukuun liittyvään. Sovereign Hillin läheltä löydettiin ensimmäisen kerran kultaa 21.8.1851. Ballaratista saadut rikkaudet kasvattivat ja vaurastuttivat nopeasti myös lähellä sijaitsevaa Melbournea ja koko Victorian siirtokuntaa. Kultakenttien elämään saa tutustua uskottavasti Sovereign Hillissä 2 km päässä Ballaratista etelään. Siellä on 25 hehtaarun laajuinen ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua 60 historiallisen rakennuksen jäljitelmään(mm. pankkeja, saluunoita, hautaustoimisto, teatteri, koulu). Vanhanajanvaatteisiin pukeutuneet näyttelijät ja paikalliset vapaaehtoiset luovat menneen ajan tunnelmaa.Puroissa pääsee huuhtomaan vaskoolilla kultaa ja kaivoksiin pääsee oppaan johdolla.Auringonlaskun jälkeen järjestetään valo-ja ääniesitys nimeltä Blood on the Southern Cross, jossa kerrotaan kaivosmiesten kapinasta. Sovereign Hillin lippu on melko kallis(50 AU$), mutta samalla lipulla pääsee myös viereiseen Gold Museumiin.
- comments
Erkki Murtoniemi Lissu, kiitos kivasta kertomuksesta. Raukkeja on muuten myos Ruotsissa Gotlannissa. Mahdatko muistaa lapsuutesi retkista noita raukkeja ja alvareita?
Erkki Murtoniemi Unohdin arvioida blogin ja kone antaa nakojaan automaattisesti kolme tahtea. Ilman muuta olisin antanut viisi tahtea ja nakojaan korjatakaan ei voi!