Profile
Blog
Photos
Videos
De prive-taxi richting Phnom Penh duurde slechts 2,5 uur. Heel wat anders dan onze eerdere ervaring per overbevolkte en slecht geveerde mini-bus. De chauffeur zette ons af bij Hilary's Boutique Hotel, waar de General Manager, Mr. Veng Eng ons verwelkomde. Mr. Veng is een kennis van de oom en neef van Liesbeth en dit adres hadden we via Freark en Naomi door gekregen. Familiebanden (in welke vorm dan ook) zijn voor Cambodjanen erg belangrijk. Dit was te merken aan ons gastvrije VIP-onthaal. We kregen na het welkomstdrankje een prachtige ruime kamer aangewezen waar we eem nacht hebben gelogeerd. De 1e dag in Phnom Penh bezochten we niet te negeren highlights zoals het Royal Palace (Silver Pagoda) en het National Museum. Het Royal Palace was deels niet toegankelijk vanwege de hier reeds maanden opgebaarde oud-vorst van Cambodja. Voormalig koning Norodom Sihamouk is op 15-10-2012 op 89 jarige leeftijd overleden. Ondanks zijn kwakkelende gezondheid en langdurig verblijf in het buitenland (waaronder China) bleef koning Sihanouk zeer populair in eigen land. Sinds zijn troonafstand werd hij in eigen land de "Koning-Vader van Cambodja" genoemd. Zijn zoon, de huidige koning Norodom Sihamon zit sinds 2004 op de troon. Vervolg
's Morgens begonnen we bij het Tuol Sleng Genocide Museum. Dit is een oude school die indertijd is omgetoverd tot een gevangenis met de naam S21. Hier werden ca. 20.000 mensen gevangen gehouden en stelselmatig gemarteld. Slechts 7 mensen hebben deze hel overleefd. In het gebouw zijn foto's te zien van alle slachtoffers en de mini-cellen waar deze mensen op een beestachtige manier werden vastgehouden. Ook staan er diverse martelwerktuigen tentoongesteld en kun je afbeeldingen zien, hoe deze in de praktijk werden gebruikt. Ongelofelijk wat zich hier heeft afgespeeld!
Na dit gruwelijke bezoek zijn we per tuk-tuk doorgereden naar de Choeng Ek ofwel de Killing Fields, waar de massagraven van de slachtoffers van de Rode Khmer liggen. Dit was erg indrukwekkend! Op het terrein kregen we via een "audiotour" een indruk van hetgeen zich hier een kleine 40 jaar geleden heeft afgespeeld. Daar wordt je heel stil van! In een zogenaamde "stoepa" (monument) worden de schedels en beenderen van een groot deel van de slachtoffers op een zeer waardige manier bewaard. Meer eer willen we dictator Pol Pot en zijn Rode Khmer niet geven. Diep onder de indruk en met een vreemd leeg gevoel van binnen lieten we ons terug rijden naar Phnom Penh.
- comments