Profile
Blog
Photos
Videos
Är i Chiles huvudstad Santiago för en dag. Har gått en guidetur i tre timmar som var hyfsat intressant.
Åt lunch på McDonalds och bad om salt. Men det hade de inte utan hon pekade på pommes fritesen och sa att de var saltade. Jag smakade och tyckte de var osalta. Då tog tjejen ett plastlock till en pappmugg och hällde upp rejält med salt från stort saltkar (se bild längre ner). Vänligt men väldigt besynnerligt att de inte har små saltförpackningar. Kanske myndighetsingripande mot överkonsumtion av salt? För övrigt var det som det brukar på McDonalds med tråkiga strips och smaklös burgare. Så nu har jag ännu en gång lovat mig själv att aldrig besöka McDonalds.
Har besökt ett museum om militärdiktaturen mellan 1973 och 1989. Bakgrunden till militärens övertagande var en alltmer ökande polarisering mellan vänster- och högergrupper i landet. Socialisten Salvador Allende vann knappt presidentvalet 1970 (36,3% av rösterna) och under första året förstatligades banker försäkringsbolag, transportföretag och viktiga industrier. Men detta kostade mycket pengar och tömde valutareserven och inflationen skenade till 300% 1973. USA införde valutarestriktioner och kreditbojkott och stora strejker bröt ut (i efterhand har det framkommit att USA var inblandat och betalade strejkande). Dock lyckades Allende förbättra levnadsvillkoren för de sämst ställda i landet och mycket därför vann han valet igen 1973 med 43,4% av rösterna. Högerpartierna i kongressen och demonstranter på gatorna uppmanade militären att gripa in och "rädda" landet. I september 1973 fick de som de ville när militären under ledning av arméchef Augusto Pinochet tog makten på ett synnerligen brutalt sätt. Presidentpalatset bombades med stridsplan och tusentals vänsteranhängare togs till fånga och torterades och många avrättades. Över 7000 hölls fångna på den nationella fotbollsarenan som blev en tortyrcentral för militären. President Salvador Allende tog sitt liv i presidentpalatset, han utgick troligen från att han skull ha blivit avrättat annars även om militären erbjöd honom fri lejd till vännen Fidel Castro i Kuba.
Militären styrde med järnhand fram till 1989. Från 1981 var Pinochet president efter ett val där han var enda kandidat. Det skall dock sägas att Pinochet och militären hade ganska stort stöd i befolkningen. Rädslan för kommunism och socialiseringar gjorde att många hade överseende med de inskränkta mänskliga rättigheterna. 1988 utlystes en folkomröstning där valet stod mellan att ge Pinochet åtta år till som president eller att fria val skulle utlysas. Pinochet förlorade men fick ändå 44% av rösterna. Pinochet dömdes aldrig för sina uppenbara brott mot mänskligheten utan dog 2006 mycket rik och som en fri man.
Sista dagen på Påskön hyrde jag en Suzuki Jimmy (mycket liten SUV) och åkte runt ön på egen hand. Försäkringar finns inte (strider mot urbefolkningens värderingar enligt min guidebok) så man får köra försiktigt. Det är väldigt lite trafik men vägarna är smala och i dåligt skick med potthål och plötsliga avsnitt med grusväg. Men värre är alla vildhästar (finns tusentals) som strosar omkring vid vägkanterna och på vägarna. De bryr sig inte alls när det kommer en bil oavsett om man tutar och kör alldeles nära. Även kor går fritt men de är har lite mer trafikvett och flyttar sig. Men jag klarade mig utan incidenter och hade en fin bildag.
I morgon tar jag bussen över Anderna till Mendoza i Argentina.
- comments