Profile
Blog
Photos
Videos
Immersió núm: 1.569 i 1.570 (Guillem), 160 i 161 (Irene) Data: 16 i 17/01/2013
Lloc: North T-Pier Municipi: Morro Bay, CA
Hora d'entrada: 14:30 h. Durada: 85 i 65 minuts
Fondària màxima: 7,4 m
Espècies observades:
- Opistobranquis (21 espècies): 1.Aegires albopunctata, 2.Acanthodoris lutea, 3.Aeolidiella olivae, 4.Aeolidia papillosa, 5.Ancula gibbosa, 6.Aplysia californica, 7.Cadlina sparsa, 8.Corolla spectabilis, 9.Diaphorodoris lirulatocauda, 10.Dialula sandigensis, 11.Doriopsilla albopunctata, 12.Doris montereyensis, 13.Doto cf columbae, 14.Eubranchus rustyus, 15.Flabellina trilineata, 16.Hermissenda crassicornis, 17.Navanax inermis, 18.Pleurobranchaea california, 19.Polycera atra, 20.Triopha catalinae, 21.Triopha maculata.
- Altres: Lleó marí, peix pipa, myxini (peix primitiu), pop.
Descripció de la immersió:
Abans de començar hem de dir que es tracta de la millor immersió d'opistobranquis que hem fet mai a la vida! 21 espècies i centenars d'exemplars, la majoria de gran tamany! Un espectacle, vaja!
Però comencem pel principi: per internet vam veure que un parell d'aficionats als opistobranquis tenien fotos guapes de moltes espècies d'un lloc anomenat North T-Pier, a Morro Bay (www.belowmorrobay.com). Els vam contactar per fer immersió amb ells, però malauradament no van poder acompanyar-nos. No obstant, ens van donar tota la informació referent a la immersió: condicions ideals de la marea, accessos, entrada, aparcament, on llogar, a qui preguntar...
Resulta que el North T-Pier és un dels molls en forma de T de l'estuari de Morro Bay (el de més al nord i proper a l'entrada, concretament). Hi amarren els vaixells de pesca professional, els de salvament marítim (Coast Guard) i els de la policia portuària (Harbour Patrol). Per fer-hi immersió has de complir tres normes senzilles: avisar als guardacostes i policia quan entres i quan surts de l'aigua, no sortir de sota el moll i senyalitzar el punt d'entrada amb una boia o una bandera.
S'ha de fer la immmersió una hora abans de la marea alta, quan ha entrat aigua neta del Pacífic, ja que si ho fas en marea baixa l'aigua que surt de l'estuari és com xocolata per tots els llims que arrossega. Aquesta regla té més efecte en les marees vives (>3 m.) que en les mortes.
No obstant, malgrat facis immersió en les condicions més ideals (marea morta i alta, com vam fer nosaltres) has d'estar preparat per fer una immersió amb visibilitat reduïda i amb un fons detrític fangós amb resuspensions de sediment constants: el què s'anomena una muck diving. A més, el fet d'estar sota d'un moll fa que no hi hagi mai massa llum i que tot el què cau dels vaixells s'acumuli al fons: pneumàtics, peces dels vaixells, arts de pesca, roba, etc... I per si fos poc, és el lloc d'alimentació de les llúdrigues marines de la badia, amb la qual cosa totes les restes d'orelles de mar, petxines, crustacis... també s'hi acumulen.
No obstant és d'aquells llocs on t'hi pots trobar les criatures més sorprenents i interessants. A nosaltres ens va sorprendre el següent:
- No ens van sorprendre tant les 21 espècies d'opistobranquis (que també), sinó la seva mida i la gran quantitat que hi havia! Podies anar d'una punta a l'altra del moll sense deixar de veure en cap moment un mínim d'un opistobranqui. De veritat, espectacular!
- El nostre primer opistobranqui tecostomat, concretament Corolla spectabilis. Es tracta d'un opistobranqui transparent, pelàgic i difícil d'observar perquè forma part del plàncton. No tenim fotos, ja s'havia esgotat la bateria de la càmera, pèro per si teniu curiositat: papallones de mar.
- Un myxini (hagfish), un "peix" primitiu serpentiforme sense mandíbules ni vèrtebres que segrega una mucositat per uns forats del lateral del cos quan és atacat. Precisament el vàrem veure recalgolat sobre sí mateix i recobert de mucositat (suposem que acabava de ser atacat per algun depredador). Tampoc hi ha fotos, sorry...
- Invertebrats gegantins: oreles de mar de pam i mig, estrelles de mar de més de 60 cm. de diàmetre, crancs araña de dos pams que amb les bombolles queien de les columnes a sobre teu...
- Un gran mascle de lleó marí a la superfície esperant els descarts dels vaixells de pesca, però que no vam veure sota l'aigua.
- Un peix pipa intentant passar desapercebut entre restes de fanerògames marines.
En un parell de setmanes (quan les bones marees tornin a coicidir al migida) hi tornarem! For sure!
- comments
Tofa Asquerossus!!! ;-)
Miqui Rosa Hate u! :P