Profile
Blog
Photos
Videos
Med dette indlæg vil vi gerne ønske jer alle sammen glædelig jul og godt nytår!
Julen tilbragte vi på en campingplads tæt på hovedstaden Canberra. Vi havde på forhånd besluttet at vi ikke gad gøre så meget ud af julen i år, da det simpelthen virker for mærkeligt at holde jul i sol og varme. Juleaften er jo ikke noget man fejrer hernede, men vi tænkte at en lille julemiddag kunne vi da godt lave. Vi kunne desværre ikke opdrive and, så vi besluttede at fusionere australsk og nordisk så menuen kom til at bestå af grillet kænguru med brunkartofler og christmas pudding, chokolade og jordbær til dessert. Mens vi var godt i gang med madlavningen valgte et voldsomt tordenvejr at slå sig løs rundt om os så det blev en kold og blæsende fornøjelse at lave mad, men i det mindste stod vi i tørvejr i udendørskøkkenet. Kænguruen var lidt svær at tilberede men efter Jonas´ mange anstrengelser blev resultatet faktisk udmærket. Men godt vi ikke havde forventninger om dansk julemad for det var kun brunkartoflerne der smagte lidt af jul…
Australierne fejrer jul d. 25. december og vi havde besluttet at vi gerne ville vide lidt mere om hvordan den australske jul foregår. Vi havde et par dage i forvejen ringet til en velgørenhedsorganisation i Canberra og spurgt om de manglede hjælp til deres julearrangement for hjemløse og andre trængende sjæle. De sagde at vi skulle være velkomne så vi troppede op på den anviste adresse søndag middag. Her var der slået havepavillioner op på græsset og dækket en masse borde i en sal, der mindede en del om et stort dansk forsamlingshus med scene i den ene ende, hvorpå der stod et stort plasticjuletræ. (Vi har endnu ikke set et ægte juletræ, -de er alle sammen af plastic). Alle hjælpere fik udleveret nissehuer med pelskant, hvilket jo var en meget passende hovedbeklædning i 25 graders varme… Der viste sig at der var mødt så mange hjælpere op, at der slet ikke var arbejde til alle, men vi blev bedt om at være "værter" ved et af bordene og snakke med folk så ingen følte sig ensomme. Vi forsøgte at få gang i en samtale med David, der sad alene ved et bord. Men David ville egentlig helst nå at spise så mange portioner julemad som muligt . Så han var ikke så interesseret i for meget snak. Han ville dog gerne fortælle om relion, materialisme og i særdeles hed noget om Jehovas vidner, som vi aldrig rigtig forstod. Langt om længe kom der flere gæster ved vores bord og snakken gled lidt lettere blandt den besynderlige flok: en ung afrikansk tilflytter til Canberra, to kinesiske udvekslingsstuderende, en præst og en lokal midaldrende dame. Det er vist det mest alsidige og farvestrålende juleselskab vi nogensinde har været en del af :-) Maden var ikke noget at skrive hjem om: kedelige hvide kartofler, grønne bønner, græskar, skinke og kalkunbryst, samt den ikke så velsmagende christmaspudding til dessert. Til gengæld var der masser af chokolade og slik på bordene. Pludselig meldte julemanden sin ankomst og en tyk mand med tyndt vatskæg og t-shirt med farvestrålende print under julemandsdragten banede sig vej op på scenen mens han delte godteposer ud til alle. Oppe fra scenen delte han så gaver ud til alle børnene og til Davids fortrydelse også til de aboriginalbørn der var til stede, selvom han var sikker på at de slet ikke var kristne og fejrede rigtig jul.
Om dette var et indtryk af en ægte typisk australsk jul, ved vi ikke, men det var i hvert fald en oplevelse, selvom julestemningen aldrig rigtig indfandt sig. Vi har ikke nået at savne at holde jul, men hvis vi skal vælge så foretrækker vi den danske af slagsen næste gang :-) Vi kan dog oplyse at det har været fantastisk befriende at være fri for gaveræset i år, måske skulle vi overveje at skrue ned for det derhjemme?
Efter et par dage med jul og museumsbesøg i Canberra begav vi os videre i retning af Sydney hvor vi gerne ville holde nytår. Vi overnattede et par nætter i Kangaroo Valley som jeg allerede har skrevet lidt om i sidste indlæg. Herefter kørte vi til udkanten af Sydney, hvor vi fandt en meget dyr campingplads der aller nådigst lod os betale for at campere på vejen sammen med massevis af andre rejsende, der var kommet til Sydney for at fejre nytår. Hele campingpladsen var fyldt til bristepunktet og der var slået små telte op, på hver eneste ledig kvadratcentimeter. Jeg tror nok at campingmutter tjente fedt på den weekend! Fredag den 30. besluttede vi at køre nærmere centrum, da vi havde fået et tip om et sted hvor man kunne parkere gratis og mod en lille betaling få lov at bruge faciliteterne på det nærmeste hostel. Så allerede kl. 10 om formiddagen ankom vi til Coogee Beach, hvor vi efter kun en lille times venten fik fat i en af de få eftertragtede gratis p-pladser uden tidsbegrænsning. Sydneys befolkningstal stiger med mange millioner i dagene omkring nytår så vi følte os meget heldige da vi havde fået et sted at bo, ovenikøbet få hundrede meter fra en lækker strand! Resten af dagen dasede vi på stranden og blev væltet om kuld i de enorme bølger. Nytårsaftens dag blev vi vækket af varmen kl. 7.30 og så var der ikke andet at gøre en at skynde sig til stranden for at blive kølet ned :-) Jonas var også lige et smut forbi en lokal læge, for at få lavet en bekræftelse af sin højde. Det synes den danske politiskole åbenbart er helt rimeligt at man skal betale mange hundrede kroner for at få lavet… Hvorfor skulle man dog besvære sig med at skrive og sende en ansøgning til politiskolen, hvis man ikke opfylder højdekravet? Ihh altså dem har vi været trætte af… Men endelig lykkedes det altså at finde en læge, der ville spilde sin tid på sådan en ligegyldighed, så nu er papirerne sendt og forhåbentlig kan Jonas´ ansøgning nu blive behandlet.
Ved middagstid begav vi os med bus til Sydneys centrum, hvor vi skulle mødes med Kristoffer, Rikke og Petra fra Svendborg for at fejre jul ved den legendariske Harbour Bridge. Det var ulideligt varmt, men vi fandt et sted i skyggen hvor vi slog os ned og ventede på at høre fra de andre danskere. I området omkring havnen var der sort af mennesker, der stod i kø for at komme ind på de eftertragtede udsigtspunkter til fyrværkeriet. Vi snakkede senere med nogen, der havde slået sig ned på havnen 14 timer før fyrværkeriet for at være sikker på at få en plads! Og de havde set flere der havde overnattet der. De andre danskere lod vente på sig så vi havde god tid til at se lidt på havnefronten, hvorfra vi havde kig til operahuset (ja, det er fantastisk flot!) samt til at gå omkring i kvarteret The Rocks og på George Street, der vist er en af hovedgaderne. Sidst på eftermiddagen mødtes vi med de 3 fynboer samt Kristoffers finske ven. Det var så hyggeligt at snakke med nogen hjemmefra efter 3 uger hvor vi bare "har været os selv". Kristoffer kendte et godt sted på havnen hvor vi fik fuld udsigt til Harbour Bridge, men hvor der ikke var så mange andre, så her slog vi os ned først på aftenen og sludrede løs de næste mange timer, kun afbrudt af de lange udflugter til toiletterne, der lå 10-15 min væk. Kl. 21 var der "Kiddies show" med masser af fantastisk fyrværkeri inden de små børn skulle hjem og sove. Derudover blev vi underholdt at flyvemaskiner der skrev budskaber med røg på himlen og lavede shows med styrtdyk og andre kunster. Da kl. endelig blev 24.00 brød de mest fantastiske lysglimt frem på himlen og fra broen. Det næste kvarter bragede det løs med den ene raket smukkere end den anden og med kaskader af ild der faldt ned fra broen. Smukt og stemningsfuldt! Da vi havde ønsket hinanden og resten af Sydney godt nytår og de forbudte øldåser var tømt (der var alkoholfri zone på havnen, så øl og vin blev smuglet ind gemt i tasker og poser) begav vi os sammen med resten af menneskemængden mod George Street igen. Rikke og Petra var landet i Australien et par dage før, så de var stadig ramt af jetlag og var efterhånden noget trætte. Så efter en vandretur gennem de feststemte gader fandt vi en bus mod Coogee omkring kl. 3, godt trætte efter en lang dag i solen. Næste morgen vågnede vi igen tidligt på grund af varmen, så vi stod op og begav os til en hyggelig café, der serverede den lækreste morgenmad for os i en skyggefuld gård. Skønt! Resten af dagen dovnede vi den på stranden og sidst på eftermiddagen tog vi til den legendariske Bondi Beach, der var fuldstændig overfyldt med mennesker. Alle Sydney-beboere går åbenbart på stranden 1. januar. Vi gik den 5 km lange tur hjem til Coogee langs klipppekysten og betagedes gang på gang af den smukke udsigt og surferne der kæmpede i bølgerne. Ikke en helt dårlig måde at begynde det nye år på :-)
Godt nytår!
- comments
Liselotte Østergaard Hansen selv godt nytår.Det er jo fantastisk, har også lige set alle billederne, jeg kan nææsten selv mærke varmen.KH Lotte
Linda Boel Tak for de gode indlæg - jeg glæder mig til at læse, hver gang der er nyt! Det med at gå i vandet d. 1. januar om morgenen er jo ikke så anderledes - det gør efterhånden det halve af Kerteminde, mens den anden halvdel kigger på:-)