Profile
Blog
Photos
Videos
Hej allesammen derhjemme.
Nu har vi vaeret i Shanghai i lidt over en uge, og begynder at foele os tilrette. Vi farer ikke saa meget vild laengere, og har godt styr paa kortlaesning...saadan da - i hvert fald paa de gode dage. Vi har efterhaanden konkluderet at det regner en del mere i Shanghai, end de forrige steder vi har vaeret nordpaa. Tilgengaeld er her varmere... jaa man kan jo ikke faa det hele! Vi er stadig helt betaget af Shanghai paa trods af vejret. Vi har vaeret en tur i "Shanghai Ocean Aquarium" og se nogle rigtig flotte fisk. Det slags elsker lille Casper, og han blev saa glad, saa glad - men det var altsaa ogsaa rigtig imponerende. Saa voksne Nettie blev ogsaa meget glad! De havde ogsaa store hajer, kaempe rokker, dragefisk mm. Det meste fremgaar af billedserien derfra (ogsaa hvor glade vi er) Nogle siger endda, at Shanghai aquarium er et af verdens bedste. Vores sammenligningsgrundlag er desvaerre ikke saa stort, saa det kan vi ikke kommentere paa, men godt var det.
Den shanghaiske cuisine er ogsaa specialiseret i fisk, da byen ligger taet paa havet. Saa det var vi ude og nyde ekstra meget i gaar, paa en restaurant der hed "Zen zen cuisine". Vi havde ifoert os Flottenhiemer-skoene, saa der skulle ikke mangle noget! Vi startede med foraarsruller med fyld af friske store rejer og panering og fiskekager med frisk citron og chilisauce. Til hovedret fik vi en tallerken med dampede groentsager, peanuts, blaeksprutte og rejer, et fad med ostegratinerede svampe og en bagt lys fisk i cremet sovs med ris. Og selvfoelgelig med vin til - skal der vaere fest, saa lad der vaere fest! Aftenen gik videre paa den irske pub "Oscars Pub", hvor vi nu har vaeret et par gange. Hver fredag og loerdag er der live-musik med et bluegrass-band. Bandet bestaar af frontmanden Paul fra Michigan, der spiller westernguitar og de to kineserer Tom og Jerry, der spiller henholdsvis mandolin og banjo! Fantastisk trio... Og yderst sjaeldent faenomen i Kina. Jerry er fx selvlaert paa banjo, da der ikke er nogen der spiller dette instrument i Shanghai!
Vi har ogsaa vaeret en tur paa Shanhais museum. Det var gratis, saa det kunne vi godt ofre tiden paa. Det var et fantatisk flot museum. Alt var opstillet i en kronologisk tidslinje og var i glasmontraer. Saa efterhaanden som tiden skrider frem af, bliver vi klogere og klogere paa kinesisk kultur og historie - og kulturhistorie! Vi var meget imponeret over nogle af de tidligste keramikgenstande paa museet, som var dateret 9000 f.kr. - det er altsaa tidligt. Der producerede vi i hvert fald ikke saerlig mange lerkar i Dk!
JUBILAEUMSMAIL!
Naa...men vaek med sniksnak om kedelige hverdagspeditesser og bagateller. Dette er i virkeligheden en forsinket jubilaeumsmail! Vi har jo vaeret afsted i en maaned nu, og har derfor tilladt os at goere nogle observationer undervejs, baade til vores fornoejelse og forargelse! Vi har udvalgt et lille udsnit af disse grove, ubehoevlede og ekstremt vestlige generaliseringer, som vi vil dele med jer. Vi vil jo gerne give jer en fuldbyrdet oplevelse af Kina, dog set gennem Caspers og Netties oejne. Den foerste obeservation skal man ikke vaere antropolog for at spotte. Man skal ej heller lede laenge. Denne finurlighed opdages faktisk lige saa snart, ens foedder betraeder kinesisk jord. Man bliver foerste gang dybt forarget, da man er sikker paa, en kineser har forsoegt at ramme ens jakkeaerme med, ikke bare en spytklat, men en groenhakker af proportioner trukket helt nede fra et sted, som aldrig ser solens lys... Men efter kun faa minutter i landet opdager man hurtigt, man hverken skal foele sig udset eller truffet. For saadan goer alle! Kvinder, maend, gamle som unge er alle rene overfloedigshedhorn af spyt, snot, slim og savl, hvilket gerne udgydes i alle offentlige fora. Dvs. man ikke kan gaa 2 meter ned ad gaden, uden at stoede paa en ordentlig dejlig "gave" fra en tidligere fodgaenger, og er ens bukser lidt for lange har man ogsaa denne saakaldte gave med hjem! (Nettie har proevet det - en helt speciel oplevelse). Naesepilning og -pudsning behoever man heller ikke hverken papir eller toerklaeder til, for naar man faar noget paa haanden kan man bare toere det af paa sin sko... You live, you learn. Men lyden af et halvt kilo slim, der med stort besvaer bliver trukket hele vejen op gennem halsroeret 2 meter fra en, er en lyd man (forhaabentlig) ikke vaenner sig til!
Andet man skal undgaa at blive ramt af i Kina, er bilerne i traffiken. Her har drejende billister nemlig altid foersteret, isaer hvis de er hoejresvingende! Det er sagt susende farligt! Det tyder paa, at faerdselsregler blot er vejledende i Kina, og et skilt som "groen mand gaa"(som vi kender fra danske lyskryds) er meget betinget, og forudsaetter du gerne vil koeres ned af en svingende billist...jo stoerre bil, jo mere ret. Derudover har biler internt et dyttesprog, der svarer lidt til morsesystemet. Vi har ikke helt knaekket koden endnu... ALLE dytter - hele tiden. Hornet er ikke rigtig brugt paa samme maade som i Dk, men mere som et slags: "Her kommer jeg, hej med jer" og saa kan man jo svare igen med et "dyt", hvis man lyster... Utrolig larmende og ren stoejforurening! Vi har stadig ikke helt gennemskuet trafikken, og holder stadig fast i hinanden naar vi krydser gaden - det ku' jo vaere den ene havde set noget, som den anden havde misset. Og her er altsaa ingen naade!
En anden ting, som er utrolig let af slaa ned paa, er spise- og drikkevaner. De er jo forskellige i de fleste kulturer. Vi vil starte med at beundre kineserne for deres evne til at udnytte et slagtedyr fuldt ud. Alle dele bliver serioest anvendt til et eller andet, oftest bare som det de er! Saa baade paa menukort og i koelediske finder man grisetryner, Grisehaler, grisetaer, indvolde, saagar hele grisehoeveder og I har jo set billederne af de hele hoens og aender. Desvaerre beundrer vi ikke evnen nok til selv at tage del i det, men frygter retterne paa menukortet vi ikke kan tyde! Oftest vil man egentlig ikke vide, hvad man lige har spist. Det kunne nemlig snildt vaere de almindelige delikatesser som oksefroer eller skildpadder. I Kina er grundvandet forurenet, saa alt vand fra hanen skal koges foer det kan indtages. Det goer at man drikker te eller blot kogt varmt vand til sine maaltider. Det er faktisk lidt unormalt at indtage en koelende vaeske til sin mad (ogsaa chilinudler!...aev...det er som om, at varm vand godt kan forstaerke den braendende foelelse).
En lidt mere omfattende ting, der springer i ens oejne er Kinas struktur som samfund, landets fremstilling af sig selv og den vestlige indflydelse. Da Kina jo stadig er kommunistisk, er der smaa fine jobs til alle. Der er ingen fagforening, arbejdsvilkaar eller andre retningslinjer der skal overholdes (saasom menneskerettigheder!). Saa nogle eksempler paa roevsyge jobs (man aldrig ville have i Dk) er: afrydder paa McDonalds, vagt ved indgangen til en parkeringsplads - hvor der ingen biler kommer, vagt ved en aa - der er 10 cm. dyb, vagt ved en kantsten, vagt ved offentligt toilet, snetransportoer paa cykel, manuel gadefejer und so wieter... der er mange flere finurlige ting at saette folk til, saa de kan bidrage til samfundet. Derudover ligger Kina jo heller ikke skjul paa, at Kina synes at Kina er fantastisk!! Det er fremhaevet ALLE steder. Tv-reklamer omhandler Kinas fantastiske landskab, de store gamle monumenter og den fantastisk smukke og overlegne kultur som helhed. Det er endnu en ret speciel ting, da vi virkelig ville loefte oejenbrynene, hvis Tv2 begyndte at fortaelle danskerne, foer nyhederne, hvor fantastisk flot og vidunderligt et land Dk var. Det er lidt svaert at forestille sig. Den sidste ting, som er vestens indtog i Kina, er som et godstog med fuld fart, der bliver meget svaert at stoppe. Flere og flere vesterlaendinge arbejder i de store metropoler som Shanghai og Beijing, og flere kommer til. De forretningsfolk, turister og fast bosatte udlaendinge vil alle have en bid af hjemlandet med sig, hvilket har resulteret i isaer vestlige restaurentkaeder. Her har KFC (Kentucky Fried Chicken) haft mest fremgang, og selv i den allermindste by finder man en KFC. Lige i haelerne ligger McDonalds, som er at finde med en halv km. afstand i storbyernes centrum, skarpt efterfulgt af Pizza Hut og ikke mindst Starbucks. Udover de fire store, er der selvfoelgelig Burger King, Dunkin Donut, DairyQueen mm. IKEA og H&M er naturligvis ogsaa at finde. Malls, altsaa kaempestore indkoebscentre, er alle steder og er utrolig populaere, og har gerne en stor "food court" (mad-etage) i enten toppen eller bunden, som byder paa alt mellem himmel og jord. Saa fedme-epidemien er muligvis ogsaa paa vej til Kina!! En ting, der er helt sikkert, er at de gamle kinesiske kendetegn traeder lidt i baggrunden i storbyerne, og giver plads til en hektisk yuppieverden, hvor det skal gaa staerkt med fokus paa udvikling.
En sidste og ganske uundgaaelig ting at naevne i forbindelse med vores ophold i Kina, er den meget aabenlyse og haemmende skrift- og sprogbarriere. Den danner unaegteligt grobund for tonsvis af misforstaaelser og fordomme. Det er en stor hindring for os, da vi hverken kan bestille et ekstra stykke broed paa en restaurant, selv starte en computer, laese et gadeskilt osv. Vi bliver derfor dagligt forvekslet med imbiciler af lokalbefolkningen, hvorfor vi faktisk glaeder os lidt til at komme til et land, hvor det latinske alfabet benyttes.
Og saa skal I huske at: "klummen er et udtryk for forfatterens egen holdning...". Men vi haaber det maaske kan hjaelpe paa den generelle forstaaelse af vores blogindlaeg og vores daglige gang i 'Riget i Midten'.
Tusind knus
- comments
L og J Kære C og N Tak for den meget maleriske beskrivelse af jeres værtsland, det er interessant læsning. Også tak for de dejlige billeder, som var spændende at se. Da nytåret nærmer sig hos jer, ønsker vi jer et godt og spændende kinesisk nytår. Tusinde knus