Profile
Blog
Photos
Videos
Beste freonen & famylje,
Hoogste tijd voor een nieuwe update vanuit het altijd mooie West-Australia!
Ongeveer tussen half oktober en eind november is de drukste periode voor de farmers van Yoongi Downs dairy farm. Elke dag kalveren er gemiddeld 20/ 25 vaarzen of koeien. Soms meer soms minder. Normaliter wordt er gewerkt met 3 groepen koeien. Namelijk de first herd, second herd en de sick herd. Maar omdat er nu wel 250 nieuwe vaarzen zijn is er een 4e groep bijgekomen. Al deze fresh cows zijn het melken niet gewend. Het is daarom elke dag "één groot feest" om deze groep koeien te melken. Ook het celgetal schommelt elke dag en gaan daarom zo nu en dan de fresh cow check doen opzoek naar nieuwe mastitis gevallen. Elke vaars wordt voor gespeet en gecontroleerd op de melkkwaliteit. Erg interessant om zo'n check eens mee te maken. Na een uur zijn er een stuk of 10 nieuwe gevallen van mastitis ontdekt. Deze vaarzen worden apart gehouden in de sick herd. Na deze check zie je direct dat bij de volgende melkleverantie het celgetal flink gedaald is. Good job!
De koeien hier weiden dag en nacht en krijgen elke dag een nieuw perceel. Soms is de wandeltocht naar de 60 stand westfalia melkerij wel 2 kilometer. Dit is dus 8 kilometer per dag! Deze wandeltocht kost elke dag veel liters, maar dit is nou eenmaal de gangbare manier van koeien houden hier. Op zaterdag 4 november is het record van 45000 liter melk per dag melk verbroken. In de ochtend werd er maar liefst 27000 liter melk afgetapt en in de middag rond de 20000 liter.
Ook de 9 weekse silage is begonnen, extra druk dus. Gelukkig blijven de mensen hier altijd super relaxt ondanks de hoge werkdruk. Iets waar wij Nederlanders nog wat van kunnen leren. De silage hier kun je wel vergelijken met de kuilerij in Nederland. De grootste verschillen zijn dat het gras altijd gehakseld word en dat transport van het gras meestal word gedaan door trucks in plaats van trekkers. Het transport van het gras wordt grotendeels uitbesteed door truckers. Nadat de laatste vracht in de bult wordt gedrukt en het plastic eroverheen ligt, is er bier en snack. Alweer een overeenkomst met Nederland.
Intussen zijn Piet Folkerstma en Douwe Bakker ook aan het werk in Australië. Zij zitten 3000 kilometer verderop vlakbij de stad Melbourne in Victoria. Erg mooi om je ervaringen met elkaar te delen. Zo nu en dan zijn we plannen aan het maken om in februari/ maart een vakantietrip langs de oostkust van het land te maken. Als alles doorgaat wordt dit natuurlijk een super ervaring!
Graag wou ik wat meer ervaring opdoen in het veld en hoe het er aan toegaat in de big open areas. Op mijn plek hier was daar niet altijd evenveel gelegenheid voor. Simpelweg omdat het melkproces al 12 uur per dag in beslag nam. Omdat Piet al langer in Australië zit heeft hij vele adressen opgedaan en ben door hem in contact gekomen met een akkerbouwer in Moora. Hier kon ik aan de slag in de harvest wat voor mij een compleet nieuwe ervaring zou zijn. Gelukkig zijn de Haddon's wel gewend om met backpackers te werken en het was daarom geen ramp dat ik wou vertrekken. Ik kijk erg tevreden terug op mijn plek hier. Genoeg verschillende dingen gezien en gedaan maar vooral goed Engels leren praten met iedereen! Qua locatie was ik hier graag gebleven want wat is het landschap hier mooi :)
Voor de reis naar Moora is natuurlijk wel een auto nodig. Heb daarom binnen een paar dagen een auto kunnen regelen in Busselton. Verder niet heel bijzonder apparaat maar het rijdt prima en het heeft een goede radio. Moora ligt midden in de beroemde wheatbelt en is 5 uren rijden naar het noorden van het land. Ik heb er lekker de hele dag voor uitgetrokken om wat meer van het land te zien. Bovendien wou ik geen frontale botsing riskeren omdat ik per ongeluk op de verkeerde weghelft zou rijden. Hoe verder ik naar het noorden reed hoe droger het werd. Heb bij elkaar denk ik wel 10 tussenstops gemaakt om bijvoorbeeld een hapje te eten of om een duik in de zee te nemen.
Eenmaal op locatie werd ik leuk ontvangen door de familie. Het betreft een kleinschalig akkerbouw bedrijf van ongeveer 1000 hectare waarvan 800 hectare bruikbaar/ bewerkbaar is. De andere 200 hectare werd gebruikt om het beroemde Angus vleesvee ras op te houden. Toen ik er kwam was het eigenlijk direct al druk met werk. Mijn eerste werkdag heb ik enorm veel nieuwe informatie gekregen. Vanaf de tweede dag werd ik in een splinternieuwe John Deere 6215R geplaatst. Met deze trekker ging ik aan de slag om hooibalen op te stapelen in het land. Hiervoor gebruikte ik een bale- stacking machine. Deze machine had ik nog nooit eerder gezien maar is een geweldige uitvinding. Je kunt hiermee hooibalen oppikken zonder een shovel of voorlader te gebruiken. Het is eigenlijk een zelfladende balenwagen. Daarnaast kan deze machine 6 balen tegelijk als een torentje neer zetten. Op deze manier bouw je één grote hooi bult van maar liefst 100 balen midden in het land. Deze hooibulten worden later weer opgeladen op trucks en getransporteerd naar een soort distributiecentrum. Al deze nieuwe indrukken en machines kostten mij wel wat tijd om aan te wennen. Helaas is er geen tijd over tijdens de harvest om alles rustig aan te leren. Dat was dan ook de reden om mij te ontslaan. Erg jammer omdat ik zeker wist dat ik het wel kon, maar simpelweg de tijd niet kreeg om overal wat aan te wennen. Maar zoals ze hier zeggen: s*** happens. Zo ben ik weer een ervaring rijker.
De week daarna ben ik wat rond gaan neuzen in de wheatbelt. Ben hier op een backpackers camping beland waar ik veel Europeanen ben tegengekomen. Vooral veel fruitplukkers leren kennen wat bere gezellig was. Die week kon ik Camron helpen met het oogsten van zijn 6 hectare knoflook. Het werk was niet al te intressant, maar is altijd beter dan de hele dag op de camping rondhangen.
Ondertussen heb ik contact opgenomen met een stuk of wat farmers die iemand zochten. Zodoende ben ik in contact gekomen met Alan Kealy. Een kleine boer met 250 koeien en 250 hectare aan land. Ik doe hier veel landwerk wat me erg inspireert omdat bijna alles anders gaat dan in Nederland. Het is hard werken maar er is ook tijd om leuke dingen te doen.
Zodoende ben ik weer in het zuidwesten van West- Australia wat ik immers ook het mooiste gebied vond. Het plekje hier heet Harvey en is 2 uren ten zuiden van Perth. Op de muggen na bevalt mijn plek hier erg goed. De kust is vlakbij en de omgeving is geweldig.
Enjoy your work and take time to relax
Seeyou!
Tsjebbe
- comments
Douwe Mooi Tsjebbe!! Trochsetten blieuwe, dan komt it fanself goed!
Yeb Andela Heey Tsjebbe, bist goed bezig! In protte nije ervaringen en dingen belibbe, sa at ik lêze kin. Gewoan dingen ûndernimme, dêr learst it measte fan. Ik hoopje datst nog wat moaie dingen belibbest dêr! Mar lit dy net kinne troch de miggen ;) Groetnis Yeb
Marijke Sybrandy Hee Tsjebbe! Wat fyn ik it altyd wer leuk om te lêzen hoe it by dy yn Australië giet! Sa te sjen fermakket dy pûr bêst! Hâlde sa! De tiid giet hurd genôch, dus genytsje der fan! Winskje dy noch in moaie reis ta mei in soad nije aventueren. Alles wast pakke kist, mast pakke! Leafs
d*** en Aukje Hoi Tsjebbe, Fijne Krystdagen