Profile
Blog
Photos
Videos
Galapagos Oeerne
Saa er vi tilbage i Quito efter 8 helt fantastiske dage paa Galapagos Oeerne! Vi har oplevet utrolig meget, men vil her forsoege at fatte os i korthed.
Torsdag den 8. april blev vi hentet af en chauffoer fra rejsebureauet som koerte os til lufthavnen. Flyveturen til Galapagos tog 1 time og 40 min. og vi blev moedt af en varm, fugtig og trykkende luft da vi steg ud af flyveren. Temperaturen var omkring de 30 grader og der var kun faa skyer paa himlen. For overhovedet at faa adgang til Galapagos Nationalpark skal alle udlaendige betale 100 dollars, som bl.a. gaar til vedligeholdelse af parken samt til beboerne paa oeerne. Vores guide, som var indfoedt, ventede paa os efter vi havde kaempet os frem til bagagen som blev stablet i bunker midt paa gulvet. Fra lufthavnen skulle vi med bus til faergen som sejlede os til Floreana - en lille yacht med plads til ialt 16 gaester. Vi var en gruppe paa 15 relativt unge mennesker fra henholdsvis England, Australien, USA, Schweiz og Danmark. Efter velkomst ombord paa baaden startede turen med et besoeg paa et skildpaddecenter paa oeen Santiago. Bestanden af skilkdpadder blev for alvor minimeret i 1800-tallet hvor store skibe benyttede Galapagos Oeerne som spisekammer. Det gik isaer udover skildpadderne - de blev taget med ombord i levende live og kunne derved fungere som proviant i op til et aar. Derudover havde indfoerelsen af landbrugsdyr paa Galapagos saasom geder yderligere foraarsaget skade idet gederne spiste skildpaddernes foede. Derfor bliver der gjort en stor indsats for igen at oege bestanden af skildpadderne - der er ikke laengere geder paa oeerne og turisterne har ikke adgang til de omraader hvor de lever frit. Paa skildpaddecentret saa vi flere forskellige arter, bl.a. en stor han saddleback turtle som var omkring 100 aar.
Den baadtur vi havde valgt koncentrerede sig primaert om de centrale oeer samt de nordlige. Om natten sejlede vi fra oe til oe, nogle naetter gik boelgerne hoejt og vi maatte tage medicin mod soesyge. Hver morgen kl 7 blev der serveret morgenmad i baadens lille opholdsrum. Vi var heldige at have en kok med 25 aars erfaring, og til trods for koekkenets lille stoerrelse formaadede han at variere menuen fra dag til dag og lave laekker mad. Kl. 8 blev vi sejlet ind til de forskellige oeer i en lille gummibaad - ingen steder var der plads til at selve skibet kunne laegge til land. Galapagos Oeerne er fremkommet ved vulkanudbrud gennem millioner af aar. De aeldste er omkring 3 millioner aar og de yngste 1 million aar. Hver enkelt oe er derved i sit helt eget udviklingsstadie hvilket har indflydelse paa dyrelivet og paa vegetationen.
Naar vi gik i land paa oeerne fulgte vi tydeligt afmaerkede stier med vores guide i front. Dette forhindrede os dog ikke i at komme helt taet paa dyrelivet - det var utroligt at opleve hvor lidt betydning de tilskrev vores tilstaedevaerelse. Vi kan som bevis henvise til vores fotoalbum hvor det skal bemaerkes at alle billeder er taget med et kamera som kun har 3 x zoom (ofte har makro-indstillingen vaeret benyttet). Undervejs gjorde vi stop hvor vores imoedekomne og velvidende guide paa sit bedste engelsk fortalte om planter, dyr og oeernes geologi. Derudover havde han altid et par sjove historier som tillaeg.
Paa oeen Genovesa oplevede vi et helt utroligt fugleliv. Selv Morten som til dagligt lider af en smule fugle-fobi var imponeret. Her yngler bl.a. fregatfuglene som aldrig fanger deres foede selv men derimod stjaeler det fra de andre fugle. Desuden saa vi red-footed boobies som udgjorde Charlottes ynglingsprotraet. Flere oeer har bestand af hav leguaner. Ialt findes 7 arter af disse. De lever af alger og kan opholde sig under vandet i op til en time. Herefter sidder de paa klipperne og toerrer, det kan tage mange timer foer deres kropstemperatur igen er stabiliseret. De har hvide plamager paa hovedet. Dette er salt som de spytter ud gennem naesen efter at have opholdt sig i vandet. De var sjove at iagttage, de ligner vaesener fra en anden tidsalder. Af andre dyrearter kan vi naevne soeloever som var meget nysgerrige og legesyge, saeler, havskildpadder, hajer, flotte neonfarvede fisk, landleguaner og et utal af fugle.
En til to gange om dagen havde vi mulighed for at snorkle. Til at starte med havde vi lidt vanskeligheder med teknikken og fik store maengder saltvand idenbords, men efter et par gange blev vi helt fortrolige med denne yderst interessante form for observation af dyrelivet under havoverfladen. Foerste gang Charlotte fik oeje paa en haj, fik hun hurtigt gang i svoemmefoedderne og speedede til land (det skal bemarkes at den var ca. 1,5 meter og saa ret ond ud). Vi blev dog forsikret om at de var helt uskadelige og ikke interesseret i mennesker. De naeste par gange gik det lidt bedre og vi synes det var spaendende at se dette store dyr saa taet paa. Den stoerste oplevelse under vandet var dog da vi saa havskildpadder helt taet paa - et mere kaert og charmerende dyr skal man lede laenge efter! Pingvinerne hoppede ogsaa i vandet med os og en enkelt gang blev vi overhalet indenom af en sael i topfart.
Om aftenen hyggede vi os paa baadens soldaek med en kold sodavand i selskab med de andre gaester. Aftensmaden blev serveret kl. 19 og bestod af hovedret samt dessert. Herefter var vi som regel godt traette efter dagens udfoldelser og det blev ikke sent foer vi gik i vores kahyt.
Torsdag den 15. april var sidste dag paa oeerne og vi sluttede af med en lille sejltur i gummibaadene til et lavvandsomraade hvor skildpadderne yngler. Vi saa kun en enkelt skildpadde - tilgengaeld saa vi en hel flok rokker paa naert hold samt en bluefooted boobie (fugl med blaa foedder) som er et af Galapagos Oeernes varemaerker. Med bus kom vi atter til lufthavnen og 12.30 floej vi retur mod Quito.
Idag ordner vi lidt praktiske ting saasom vasketoej og derudover har vi planer om at besoege en botanisk have. I morgen tager vi sydpaa til Latacunga som er udgangspunktet for en lille rundtur i bjergene med besoeg i smaa landsbyer.
Haaber alt er vel i Danmark og at I ikke er helt indhylet i aske fra Island! Mange hilsener Morten & Charlotte
- comments