Profile
Blog
Photos
Videos
Mycket har hänt sedan senaste blogginlägget men vi ska försöka sammanfatta det så bra som möjligt.
Vi åkte alltså från Bharatpur till Pushkar vilket tog ca 6 timmar med bil. väl framme checkade vi in på ett mycket trevligt hotel i utkanten av staden och till vår stora glädje fanns där en pool! den var mycket välkommen i värmen så innan vi gjorde något annat så svalkade vi oss i poolen. Fräscha och svala begav vi oss av in mot staden vars centrum består av en stor sjö som sägs ha uppstått när guden Brahma slängde ner en lotusblomma. Denna sjö är alltså väldigt helig för hinduer och så är även hela staden, trots att det bara är ca 15.000 invånare finns det över 600 tempel och runtom hela sjön är det så kallade ghats där man kan gå ner och tvätta sig i det heliga vattnet.
det var väldigt skönt för oss att komma till en liten stad där det är enkelt att promenera dit man vill, speciellt efter allt kringkörande med bil, så vi tog tillfället i akt och strosade runt i staden längs de långa bazaarerna (marknadsgator) och dess bakgator. På en av gatorna fanns det tre stycken falafelstånd som är omnämnda i lonely planet och eftersom vi båda älskar falafelrullar blev det vårt stammisställe i Pushkar.
Första kvällen tog vi oss upp till ett tempel som ligger högt upp på en kulle med en fin utsikt över staden. Efter den ganska hårda stigningen dit satt vi och kollade på solen som sakta gick ner över Pushkar innan det var dags att ta sig ner igen. väl nere så hördes det mycket ljud och ståhej från Brahmatemplet och det visade sig vara bönestund, dessutom var det fullmåne vilket betyder att det är en extra viktig bönedag. Detta tempel är ett av få i hela världen som är tillägnat guden Brahma så vi passade på att gå in under bönestunden och där var det såklart fullt med folk och vi vände snart ut igen. de kommande dagarna badade vi i poolen, strosade i staden, åt god falafel och hittade ett ställe med mycket gott bryggkaffe.
I efterhand så är vi mycket glada över att vi hamnade i Pushkar som från början inte var med i våran resplan. Det var en avkopplande stad att vara i och den är dessutom helt vegetarisk! och inga bilar får köra i centrum. Ur den synvinkeln är det något av en utopi även om det var skräpit på gatorna och det fanns folk som ville dra i en och lura en på pengar så var det inte alls som i de städer vi varit i tidigare.
Vår nästa anhalt var Jaipur, staten Rajasthans huvudstad. Vi anlände på eftermiddagen och efter incheckning åkte vi genast till stadens absoluta must-see; Amber fort. Fortet ligger på en höjd strax utanför staden och är byggt i ljusgul och rosa-aktig sandsten vilket var en fantastisk syn i kvällssolen! vi har ju varit i några fort vid det här laget och trodde inte att Amber skulle vara så mycket annorlunda men där misstog vi oss! Till skillnad från tidigare så bestod det här fortet av fyra borggårdar med massvis av små rum, trappor och trånga skrymslen. Där fickman som besökare möjlighet att röra sig hur man ville vilket gjorde det till ett spännande ställe att utforska.
Den 11 oktober var sista dagen tillsammans med våran chaufför och den dagen utnyttjade vi till att åka till de mer svåråtkomliga ställena i Jaipur, b.la ett hinditempel som ligger inbyggd mellan två bergsklippor vilket var ganska häftigt i sig men framförallt så var alla apor som bodde där väldigt underhållande att kolla på. efter det åkte vi till nargha fortet som var ett mysigt litet fort, vackert dekorerat och med en fin utsikt över staden. här unnade vi oss även vår första öl sen vi kom till Indien, en iskall kingfisher på en fin uteservering uppe på fortet, mmm!
så var det dags att säga adjö till vår chaufför Anil som har gjort ett mycket bra jobb, inte bara som bilförare utan även som guide.
söndag morgon och första dagen på egen hand, det känns skönt men även lite ovant, framförallt nyttigt att åter igen få hålla rätt på sig själv och varandra. vi åt frukost på hotellet, checkade ut och ställde våra väskor i "bagagerummet" sen började vi promenera in mot gamla stan. det var en ca 45 minuter lång promenad och vi hann göra två stopp på vägen, vid stop nr ett inhandlade Niclas en outdoor skjorta för 300sek och vid stopp nr två avnjöt samma person en mycket god Lassi. Lassi är en typ av yoghurtdryck som det dricks mycket av här, det påminner om filmjölk i smaken och är ett bra komplement till mycket kryddstark mat i övrigt. Ett annat namn för Jaipur är Pink city, vilket kommer från den orange-rosa fasadfärg som alla gamla stans byggnader har (och enligt lag måste ha). Man skulle kunna tro att detta skulle resultera i ett ganska monotont område men med allt folkmyller dekorationer och bazaarer finns det ingen chans att bli uttråkad under sitt strosade. Vi gick en liten gåtur som tog oss via bazaarer till sevärdheter som Hava Mahal ( ett av gamla stans högsta hus med enormt många fönster mot gatan, vilket byggdes av stadens grundare för att hans fruar skulle få lite kontakt med livet på gatan) och minareten ---?---- som vi klättrade upp i för att få fågelperspektivet på stan. När det började dra ihop sig till kväll vandrade vi tillbaka till hotellet och åt en fantastiskt god middag i form av Aloo gobi på deras fina takresturang. Lite väntan på det och sen var det dags att hoppa i vår tuk-tuk och åka mot tågstationen. Efter lite letande, rekande och ganska långt väntande (vi var tidiga och tåget var sent) fick vi äntligen kliva ombord på vårt tåg mot Jaisalmer. Vi hittade våra bäddar och somnade på stört då klockan hade hunnit bli ett på natten. tåget var bekvämt men lite annorlunda än de vi åkt tidigare då det inte hade kupéer utan fristående våningssängar i hela vagnen.
Vi anlände till Jaisalmer vid lunchtid och dröjde inte kvar länge då vi bokat boende i byn Kuhri som ligger ca 5 mil söder om stan. Vi lokaliserade busshållplatsen, käkade lite dhal och sen var det en dryg timmes bussresa till byn. Så fort vi klev av bussen så närmade sig en ung man oss; Niclas from sweden? Det var Nepal, sonen till mannen som ägde guesthouset där vi skulle bo. Vi blev lite överraskade då vi inte hade sagt vilken tid vi skulle komma och ändå inte med tanke på allt gott vi hört och läst om Badals house och hur väl omhändertagen man blir där. Nepal hade helt enkelt gått och kollat efter oss varje gång det kom in en buss! Vi följde honom till huset och fick träffa Mr Badal, resten av familjen och djuren. Förutom att huset är familjens egen bostad så har de fyra rum som de hyr ut samt tre lerhyddor, vi valde en lerhydda. Det här stället var verkligen precis vad vi behövde; lugnt, tyst, fantastisk hemlagad mat tre gånger om dagen, vänliga ansikten och en mycket hjälpsam ägare. Vi bodde två nätter i hyddan (eller våra väskor gjorde det då vi gjorde som familjen och flyttade ut sängarna och sov under stjärnorna) innan vi gav oss iväg på 2 nätters kamel-safari i Thar-öknen som Mr Badal hade organiserat åt oss.
Kamel-safarit var helt fantastiskt. avfärdsmorgonen började med att vi fick gluffsa i oss extra många av de fantastiska söta frukost-chapati som vi har bekantat oss med här medans våra två kamelförare (sonen Nepal var en av dem till vår glädje) lastade mat och sovsaker på kamelerna. vid nio tiden hoppade vi upp på kamelerna och red iväg genom byn, ut mot öknen. En halvtimme senare gjorde vi ett depåstopp i en närliggande by där kamelerna fick dricka vatten och vi fylla våra vattendunkar. Det började redan bli hett och efter ett par timmar på kamelryggen sökte vi skydd i skuggan under några ensliga träd (ja dom finns i öknen). Det visade sig bli ett långt stopp, eftersom det var nödvändigt att vänta ut de varmaste soltimmarna. Det gav tid till att göra en eld och laga mat; en fantastisk currygryta med ris och chipati och te med färsk getmjölk på det (en hord getter råkade gå förbi så en av förarna passade på att mjölka dem). Därefter slumrade vi alla i skuggan innan det åter var dags att sätta sig på kamelryggen runt 16-tiden. kamelerna är skitstora, söta och låter som dinosaurier. vi red på en äldre, väl inriden kamel så både stopp och starter gick överraskande smidigt. kamelförarna hade en lite yngre och stingsligare individ som de i stort sätt fick kasta sig på innan den rusade upp. vi var ganska tacksamma för denna fördelning.
Efter några timmar slog vi läger för kvällen och middagen tillreddes medans jag och Johanna satt på sanddynerna och såg solen gå ner. Efter att vi alla var mätta och belåtna fanns där inte mycket annat att göra än att lägga sig till rätta och somna. Det blev fort kallt under natten så det var tur att vi hade täcken med oss. Det var även många djur som rörde sig under natten vilket man kunde se på alla fotspår i sanden, förutom en jäkla massa dyngbaggar såg vi även spår efter en ökenräv som rört sig alldeles bredvid oss när vi sovit. Följande dag var proceduren ungefär den samma; frukost när det börjar ljusna, lång lunchpaus under den varmaste perioden på dagen och tidig sömn när mörkret fallit på. Efter natt nummer två i öknen hade vi en kort ritt tillbaka till Kuhri så vid nio-tiden var vi åter tillbaka där vi startade två dygn tidigare. Väl tillbaka så var det otroligt skönt med en dusch och byta kläder. Resten av dagen har vi bara slappat och läst böcker förutom när Niclas gick till barberaren där han blev klippt och rakad. Det är en tradition i Rajasthan att män har mustasch så den ville han inte raka bort, för tillfället är det en mustaschklädd man som skriver den här bloggen.
- comments
Maria Vilken underbar reseberättelse! Det känns som man själv är där.