Profile
Blog
Photos
Videos
Als u op reis gaat, wat doet u dan als eerst? Uw kleren al uitzoeken (en kopen wat u mist)? Of alle reispapieren uitprinten en deze al weken van te voren op de schoorsteenmantel klaarzetten? Of misschien doet u wel helemaal niets en wacht u gewoon af tot de dag van vertrek met de voorbereidingen. Ik begin altijd met een reisgids. Normaal gesproken blijft deze voorbereiding heel onschuldig; weekendje Berlijn voor de boeg? Doet u mij maar een reisgidsje, liefst de kleinste en de goedkoopste. Ik ga immers maar een weekend. Maar als je dan toch vier maanden gaat en toch naar landen waar je eigenlijk maar weinig van weet, dan hoef je je met het kopen van reisgidsen niet in te houden, vind ik. En welke reisgids is er nou beter voor een backpacker dan de Lonely Planet.
De ontstaansgeschiedenis van deze boekjes luidt als volgt: Met een oude auto, een paar dollar, en een gevoel van avontuur trokken Tony en Maureen Wheeler in 1972 door Azië, Europa en Australië. Daarna schreven ze hun eerste reisgids: Door Azië met weinig geld. Daarmee was Lonely Planet geboren en inmiddels zijn er al honderden boeken verschenen over (haast) alle landen ter wereld. Tony en Maureen begonnen in Azië met weinig geld en wij in dit geval ook. We begonnen dan ook met de ideale gids: Southeast Asia on a Shoestring. Maar uiteindelijk kwam er ook een boek over Vietnam, Cambodja, Laos en Noord-Thailand, een boek over Sri Lanka, een boek over Myanmar (Birma), een boek over gezond reizen in Azië en uiteindelijk ook nog een talenboekje zodat we weten dat trein yuhtà is in het Birmees en salùhruh in het Vietnamees.
De gidsjes hebben allemaal goede tips . Bijvoorbeeld; neem een flesopener mee, voor de momenten dat je op een prachtig strand een flesje bier wilt openen. En wist u dat er Boeddhisten zijn die geloven dat als je in een vorig leven bent vreemd gegaan, je in dit leven bent teruggekomen als een homofiele man of vrouw. Ook goed om te weten is dat maar liefst vijftig procent van alle reizigers te maken krijgt met diarree. Geruststellender is dat minder dan één procent last krijgt van hepatitis of gonorroe. Toch handig die Lonely Planets.
- comments
Stijn Ohhh die lonely planets! gaan ze op reis zonder geld en schrijven ze vervolgens een boek over restaurant. Hoezo heb je geld om naar restaurants te gaan met 2 of zelfs 3 dollar tekens als je geen geld hebt!? you tell me!
gerry Testen of het werkt, zo meiden het aftellen kan beginnen, veel succes met de voorbereidingen en voorpret, groetjes Ger
reneefazie Mm Stijn, ik denk je voordoen als journalist en dan gratis fressen. Gnagnagna. Dat gaan wij ook proberen. Thanks mams! (En het werkt :)