Profile
Blog
Photos
Videos
Voorbereiding reisbeursstudenten te Brussel
Op zaterdag 14 november 2009, wat voor vele mensen wil zeggen dat ze kunnen uitslapen, moest ik vroeg uit de veren om mijn trein richting Brussel te halen. Ik was ruim op tijd in het station van Dendermonde en stapte op de L trein van 07:35u met bestemming Brussel-centraal. Doordat de trein elke 5 minuten stopte had ik ruim de tijd om in de metro te kunnen neuzen. Om 08:20u was het dan zover, de conducteur kondigt aan "volgende halte Brussel-centraal". Ik stap af en loop naar de grote vertrekhal waar ik buiten wacht op Daan, Sophia kon er jammer genoeg niet bij zijn omdat ze moest gaan werken. Toch verschoot ik een beetje als ik buitenstapte, het gehele plein voor het station lag open door werkzaamheden. Toch even lichte paniek, gaan we het wel vinden met deze werken, langs waar is het, ... Dit was echter maar van korte duur, ik werd gerustgesteld door andere mensen die ik zag passeren met een brochure van Ehsal, ik wist dus dat als ik hen volgde ik er wel zou geraken. Niet veel later kwam Daan aangewandeld en volgden we samen de ander studenten die naar de Ehsal gingen
Ehsal
Eenmaal aangekomen in de Ehsal campus werden we adhv goede signalisatie gewezen waar we moesten zijn. Alle studenten kregen een informatiebrochure en een naamkaartje, eveneens moesten we een handtekening plaatsen om onze aanwezigheid te bevestigen. Hierna verzamelde iedereen in een grote aula waar we een inleiding kregen van wat er allemaal zou gebeuren die dag.
Workshops
Iedereen werd 5 workshops toegewezen, deze kon je zelf kiezen. Ikzelf had mijn beide keuzes gekregen, Daan enkel zijn eerste keuze.
1ste workshop: 09.15 - 10.45
"Geprikt nog niet geflikt" was een workshop die geleid werd door Pieter Stillaert van 11.11.11. Hij bracht aan de hand van een quiz de problemen van de millenniumdoelstellingen aan. De millennium Wat? Ik vat hier even samen wat dit juist is:
Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties zetten 191 regeringsleiders de 8 Millenniumdoelen netjes op papier. Om te zorgen dat alle kinderen en hun families in 2015 in een betere wereld leven, moeten armoede en ongelijkheid de wereld uit. Er moeten méér inspanningen gedaan worden om het milieu te beschermen en de rechten van de mens te respecteren.
Het gaat over deze 8 duidelijke doelen:
1. Véél minder honger en armoede in de wereld
2. Alle kinderen naar de basisschool
3. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen
4. Minder kindersterfte
5. Minder moedersterfte
6. Bestrijding HIV/Aids, malaria en andere ziektes
7. Milieubescherming, veilig drinkwater en minder mensen in sloppenwijken
8. Er moeten wereldwijd afspraken komen over hoe Noord en Zuid beter kunnen samenwerken
De landen spraken af om telkens na 5 jaar samen te komen om te kijken wat al bereikt is en wat er nog moet gebeuren.
Je zag dat de spreker duidelijk niet veel ervaring had en daardoor verliep het af en toe zeer stroef. Het thema had ook minder te maken met onze stageperiode dan ik had verwacht.
10.45 - 11.15: koffiepauze
2de workshop: 11.15 - 12.45
"onderwijs in intercultureel perspectief" gebracht door Lieven Faes, lector aan de KHLimburg. Deze persoon kon een persoon zeer goed boeien en hij bracht verrijkende ideeën aan. Het jammere aan deze workshop was dat de spreker zoveel mogelijk informatie wou geven in een beperkte tijd en dat wreekte zich toch een beetje naar het einde toe. Hierdoor moest hij soms oefeningen, die leuk in één zaten, overslaan om toch maar zijn inhoud te kunnen overbrengen. Zijn werkvormen waren prachtig gekozene en hij beheerste ze heel goed, ik was zeer geboeid door deze uitleg.
12.45 - 13.30: lunchpauze. We kregen een frisdrank en broodjes à volonté. Daan en ik kwamen hier een Limburger tegen die ook naar Suriname ging maar veel vroeger vertrok dan ons. Hij hete Jonathan en was aangenaam gezelschap, op het trage spreken na dan.
3de workshop: 13.30 - 14.30
"gezondheid en veiligheid op reis" door Erik Vissers. Dit was voornamelijk een praktijk gerichte uiteenzetting die doorging in de grote aula en waar bijna alle studenten aanwezig waren. Hij gaf voornamelijk praktische tips ivm de risico's die je kan lopen als je naar een ontwikkelingsland trekt. hij had verschillende attributen mee zoals bijvoorbeeld een alarm'doosje' die je in je rugzak kan steken en dmv een koordje kan verbinden met je broeksriem. Als ze dan je rugzak van je lijf stelen gaat er een alarm af wat de dief 'kan' afschrikken. Bijtijd was het grappig om die man bezig te zien.
4de workshop: 14.30 - 16.30
"interculturatiteit en internationale samenwerking" door Bart Verdeyen. Van deze workshop had ik hoge verwachtingen, de titel verklaart deze verwachtingen, maar deze werden niet ingelost. De spreker begon aardig aan zijn workshop door aan te halen dat hij reeds overal ter wereld is geweest en zijn ervaringen met ons ging delen. Op enkele ervaringen na werd het een droge en saaie theorieles waar niemand wat aan had. Daan had dezelfde workshop maar door een andere spreker en hij zei dat het heel goed was, en dit met dezelfde inhoud.
5de en laatste workshop: 16.30 - 17.30
"Suriname" door Yogesh Krishnasing. Deze persoon is de zoon van een medewerkster op de ambassade van Suriname te Brussel. Hij studeert in Leuven voor ingenieur. Het was een 'kleurrijke' verschijning, letterlijk en figuurlijk. Hij zei "ik heb hier rap rap een powerpoint in elkaar gestoken, we zien wel waar we uitkomen" en "ik heb gisteren wat lang uitgezeten, sorry dat ik een beetje later ben". Hij was eerlijk en innemend, zijn powerpoint stond vol fouten maar niemand nam het hem kwalijk. Hij vertelde eerst over de geschiedenis van het land en andere standaard zaken. Daarna werd het echt plezierig nadat hij begon te vertellen over het leven ter plaatse en zijn eigen ervaringen. De workshop zelf was kort en krachtig, na een half uur met 50 personen in een veel te klein lokaal werden we losgelaten in het drukke Brussel en zat onze dag erop.
Hierop keerden we, na nog wat na te keuvelen aan de ingang, terug naar het centraal station. Daan en ik namen dezelfde trein, hij moest nog verder richting Lokeren ik stapte af in Dendermonde en keerde terug huiswaarts op mijn aftandse fiets.
Groeten Joris
- comments