Profile
Blog
Photos
Videos
Dagen har varit helt underbar! Idag har vi varit och besökt sommarpalatset, en underbar sevärdhet som jag verkligen kan rekomendera. Runt det området fanns resturanger med gångavstånd och andra små söta affärer där man kunde gå in. Vädret har varit jättefint, dock ligger smogen tjock över staden. den är så tjock att man knappt kan utskilja solens strålar från den grå dimman. Alla förbipasserande bär en ansiktsmask i mån om att skydda sina lungor från de farliga partiklarna. De är utsläppen från bilarna som orsakar smoget. De blir bara fler och fler av dem i Kina, i och med att ekonomin går bättre. Sedan början på 2000-talet har Kina tilltagit snabbare än något annat land och är idag den största ekonomin efter USA. Idag finns det där ungefär 78 miljoner registrerade fordon. Det vill säga 87 bilar per 1000 invånare, och detta växter mer och mer för varje år.
I Kina blir inte bara antalet bilar fler utan också kolkraftverken i takt med att efterfrågan av energi växer. Idag kommer nästan 80% av den totala energin i Kina från kolkraften. Vilket inte är så konstigt med tanke på landets enorma kolfyndigheter. Detta beroende av fossila bränslen har gjort att luften i Kinas städer är kraftigt förorenad och nästan hälften av alla vattendrag är så grovt förorenade att vattnet inte ens går att dricka.
Motsättningen mellan den ekonomiska utvecklingen och miljöskyddet har gjort att Kinas miljö tagit mycket skada. Nu toppar inte Kina bara ekonomin utan även utsläppsligan.
Idag är en tredjedel av Kinas totala städer omringade av avfall. Nyligen gjordes en ungersökning i huvudstaden och Peking slänger nästan 18 000 ton kommunala sopor varje dag. Men Kinas kapacitet att ta hand om avfallet är inte tillräcklig. I Peking återvinns 10 000 ton varje dag vilket innebär att 8000 ton blir över. I Landet delar man upp avfallet i tre delar organsikt, oorganiskt samt återvinningsbart. Det finns inget regionalt ansvar för sophanteringen i landet utan det är ofta lokala föreningar som ansvarar för sophanteringen i de egna städerna eller byarna. Hanteringen av de lokala soporna består till 80% av att samla dem på soptippar, elda upp dem i de fria eller begrava dem. Alltså återvinns bara 20% av dem. I landets största städer finns sopbilar som hämtar upp soporna. Där omvandlas matrester till gödselmedel eller till biogas i stora biogasanläggningar. De andra sorterns sopor sorteras och återvinns.
Målet för Kina är att säkerställa en hållbar utveckling. De vill bryta trenden och minska ner på energiframställningen genom fossila bränslen och istället använda sig av förnyelsebar energi. Under 2000-talet har regeringen tagit miljöproblemen på större allvar. Kinas och japans premiärministrar har kommit överens om att tillsammans verka för en efterföljare till Kyotoavtalet, miljöprotokollet om utsläppsbegränsningar.
De planerar också att bygga ut användningen av fjärrvärme i bostäder och satsa mer på vatten och avloppsrening för att skapa en renare miljö. I början av 2007 under ett avtal med länderna inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN om att minska utsläppen av växthusgaser och att satsa på biobränslen. I femårsplanen för 2006-2010 prioriteras åtgärder för att skapa en renare miljö. Bland annat är målet att göra energianvändningen mer effektiv och sänka miljöutsläppen.
Här är lite fakta vi tagit reda på om Pekings miljö och sophantering, till en vidare miljöforskning om de länder vi besökt. Nu måste vi kila, vi får nämligen inte missa introduktionen till vår utflykt vi skall göra!
Ta hand om er!
- comments