Profile
Blog
Photos
Videos
Zaterdag, 8 augustus 2009…
Wat geef je als cadeau aan een gezonde, goed te been zijnde dame die 70 wordt en die al alles heeft in en om het huis? Een weekendje Amsterdam misschien? Op 8 augustus vertrokken wij, mijn ouders en wij dus, richting Amsterdam, een stad in het water.
Het is de bedoeling van op 2 dagen zoveel mogelijk van Amsterdam te zien. Met een wandelkaart gewapend vertrok onze tocht van ongeveer 6 km aan het Centraal Station. Deze wandelroute zou ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengen. Het zou niet mogelijk zijn om alle musea, kerken en andere bezienswaardigheden op deze 2 dagen te bezoeken daarom had ik al op voorhand een keuze gemaakt: we moesten langs het Koninklijk Paleis, Het Anne Frank huis, Het muntplein en Het begijnhof. Daarnaast mocht een typische stadsrondvaart op de grachten en een wandeling in het "Red Light District" niet ontbreken.
Amsterdam is een stad in het water. Overal is water aanwezig. Het Centraal Station rust zelfs op houten palen. Via de Damrak, een brede straat recht voor het station start onze wandeling richting de Dam, het hart van Amsterdam. Het is een drukte van jewelste. Overal toeristen. Het valt ons vooral op dat er zeer veel Engels gesproken wordt en dat er naast de vele Chinezen veel Spaans sprekende toeristen zijn. De dam is een verzamelplaats voor jongeren en hier geven de vele straatartiesten het beste van zichzelf: breakdancing, jongleren en poseren in de meest bizarre outfits. Vlak voor het Koninklijk paleis waar de Koninklijke familie niet meer woont maar ongeveer 1x per jaar nog komt voor een officiële gelegenheid, staat een miniatuur voetbalveld opgesteld waar net vandaag een tornooi wordt gehouden tussen de "dakloze voetballers". Aan onze linkerzijde staat het museum van madame Tussauds. Hier gaan we niet binnen omdat onze tocht nog lang is.
We zetten onze stadswandeling verder en doen niets anders dan grachten kruisen of ernaast wandelen. Schitterend gewoon! Aan de Keizersgracht stoppen we even aan het monument voor de holebi's. Van aan de Keizersgracht gaan we naar de Prinsengracht om het museum van Anne Frank te bezoeken. Valt dit even tegen…. Een rij van wel 200 mensen wacht voor de inkom van het museum. We nemen dadelijk de beslissing van deze bezienswaardigheid, die we toch echt niet mogen missen, morgenvroeg als eerste op het programma zetten.
Ons moeder en ikzelf bezoeken het "Woonbootmuseum", een omgebouwd vrachtschip, dat nu dienst doet als museum. Je kan er zien hoe je kan leven op zo een woonboot. Van hieruit gaan we naar het Leidse Plein. Hier moet je vooral zijn als je een deel wil uitmaken van een geanimeerd nachtleven… Wij vonden echter de dagattracties ook al de moeite! Een oudere straatartiest van om en bij de 60, gekleed in een aftandse jeans en versleten T-shirt begint aan de opbouw van zijn "straatstand": een ingenieus systeem waar hij met behulp van een aantal ijzeren afgedankte circusstokken en klimkoorden een soort trapeze maakt. Eenmaal geïnstalleerd ontdoet hij zich van zijn kleren en verschijnt in een fluo string die veel te klein is. Hilariteit alom. Hij klimt "gracieus" via de koorden naar omhoog en doet een soort van "paaldansact" maar dan aan zijn koorden. Benen open en dicht, omhoogklimmend via het touw ligt iedereen in een deuk van het lachen. Na een 10-tal minuten klimwerk is de show afgelopen en komt hij rond met de schaal…
Na een lichte lunch op het Leidse Plein stappen we verder richting Vondelpark. Het Vondelpark heeft een niet al te beste reputatie gedurende de avond en 's nachts maar overdag zijn er geen problemen. Het was er zeer druk en tussen de vijvers genoten de vele toeristen van het mooie weer. We lopen verder richting Stedelijk Museum, Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Voor deze 3 musea heeft niemand van ons echt interesse zodat onze wandeling verder gaat richting muntplein. Hier heerst een gezellige drukte. De bloemenpracht op de bloemenmarkt is schitterend en de vele buitenlandse toeristen vergapen zich aan de mooie kleuren van vooral de typische Amsterdamse tulpen. We slenteren rustig verder tussen de verschillende bloemenstanden en komen uiteindelijk na een paar welverdiende pinten op een gezellig terrasje aan het Spui. Hier moeten we op zoek naar de ingang van het Begijnhof. De vele pijlen wijzen allemaal een andere richting uit en na wat puzzelwerk stoten wij uiteindelijk op een kleine houten deur. Achter deze kleine deur: een oase van rust! Het Begijnhof werd gesticht in de 14de eeuw en ligt in het hart van de stad. Momenteel leven hier geen begijnen meer. Het Begijnhof biedt enkel huisvesting aan zo een 90-tal dames. Na een klein bezoek aan de Begijnhofkerk verlaten we dit groene oord om ons terug tussen de massa toeristen te begeven. We begeven ons verder richting Centraal Station en komen op deze manier langs de drukke winkelstraten van Amsterdam. Naast de typische souvenirwinkels zijn er toch tal van exclusieve zaken. Boetieks zijn er in overvloed en naast de verschillende eettenten zijn er een overvloed aan terrasjes.
Om ongeveer 18.00 uur bereiken we het station en besluiten we om te gaan inchecken in ons Hotel: The Bleu Square. Onze GPS loodst ons feilloos door de stad tot aan het hotel. Onze dame is dan ook een Hollandse … zou het hieraan misschien liggen dat we zonder ook maar 1 keer te missen na ongeveer 20 minuten ons hotel bereiken?
Bij het inchecken bleek dat ze overboekt waren. Ze boden ons graag een ander hotel van dezelfde keten aan iets dichter bij het centrum: The Blue Tower. Voor ons geen probleem. Terug de wagen in, een verplaatsing van ongeveer 10 minuten en hupsakee, alles in een wip geregeld. Mooie kamers op het 1ste verdiep, een ondergrondse parking waar we met een Park en Ride systeem gebruik konden maken van een ticket Openbaar vervoer van en naar het Centrum. Schitterend, want parkeren in Amsterdam zelf is pokkeduur!
Na een stevige douche in een toch wel mooie badkamer wachtte ons het lekkere avondmaal. Na het diner besloten we om nog even het "Red Light Disctrict" in Amsterdam te gaan bekijken. Deze rosse buurt is gelegen tussen de Dam en het Centraal Station. Je houdt niet voor mogelijk wat je hier allemaal ziet: van seksshops tot jeugdherbergen, van stoeipoezen tot weed … alles is hier to koop! Nogal wat toeristen hadden blijkbaar dezelfde "uitstap" gepland want het zag er zwart van het volk (en rood van de lampjes). Zonder gêne stapten klanten binnen bij de dames van plezier en zonder gêne boden deze dames hun "koopwaren" aan.
Na de Rosse buurt gingen we nog even rondkuieren en passeerden we de Brakke grond, het theater vooral gekend door de TV uitzendingen van Sonja Barend op de Nederlandse televisie. Na een welverdiende slaapmuts doken we rond 24.00 uur in ons bed met de afspraak: morgen om 08.30 uur aan het ontbijt.
Zondag 9 augustus 09 …
'S Anderendaags een zeer uitgebreid ontbijt! Warm, koud, toast, eieren, spek, fruit,… superlekker en vooral superveel!
We vertrekken met de tram richting Westerplein in de hoop dat de lange rij voor het Anne Frank Huis van gisteren verdwenen is … en ja … dit valt goed mee: er zijn maar een 100-tal wachtenden voor u! Dit bezoek was de moeite: het hele verhaal van de familie Frank en de andere 4 onderduikers werd sober uitgelegd. Het Achterhuis is leeg. Er staan geen meubels meer, en dit op vraag van Otto Frank, Anne's vader die de Holocaust overleefde en het dagboek van Anne naderhand uitbracht. Aan de hand van Maquettes krijg je een duidelijk beeld van de toestand waarin de 2 gezinnen zich schuil moesten houden. De boekenkast die het Achterhuis van de rest van het huis scheidde staat open en je kan als bezoeker vrij door het Achterhuis wandelen. De hele tentoonstelling getuigt van veel respect voor elk ras, elke geaardheid en elke godsdienst.
Na dit bezoek stapten we terug richting station waar een rondvaart op de grachten als afsluiter van dit weekend op de agenda stond. Bij Kooi & Co werd ingescheept en de rondvaart duurde ongeveer 1 uur. We verlieten de kaai van het Centraal Station en voeren richting zee. Het grote havengebied dat achter het station begint is immens. Via de luidsprekers kregen we de gepaste uitleg op het juiste moment. We verlieten de haven en voeren richting binnenstad. Langs grachten en onder bruggen, de verschillende gevels bewonderend, kregen we meer te horen over de Prinsengracht, de Herengracht en de Amstel.
Na deze leerrijke en vooral ontspannende tour namen we de bus terug naar het hotel. Goed bekeken die P&R -tickets! Na een stevig diner vatten we onze terugweg naar Beringen aan.
Het was een geslaagd weekend. Amsterdam is zeker de moeite om te bezoeken. Er is voor elk wat wils: cultuur, ontspanning, winkels, musea en theater. Amsterdam is een metropool met een mengelmoes aan rassen, ontzettend veel toeristen en vooral zeer zeer veel fietsen. De vele terrasjes nodigen uit en de vele straatartiesten kleuren het beeld. Eettenten in overschot en aan groen en bloemen (vooral de Amsterdamse trots: de tulp) geen nood.
- comments