Profile
Blog
Photos
Videos
Vaekkeuret vaekkede os klokken fire om morgenen, da vi ville blive hentet af vores shuttle til Tikal klokken halv fem. Vi troede det kun ville tage 20 minutter til Tikal, men vi blev glaedeligt overrasket, da vi fandt ud af det tog halvanden time - sa kunne vi faa sovet lidt.
Ved ankomst kunne man heldigvis koebe lidt mrogenmad, hvilket var til vores held, da vi ikke havde faaet noget endnu. Herefter blev vi praesenteret for vores guide, som gud ske tak og lov var meget god til engelsk.
Tikal er den mest imponerende og flottest restaureret mayaruin i hele Amerika. Dens pyramider er nogle af de stoerste man kender i hele mayaverdenen. Man siger Tikal er blevet grundlagt cirka aar 900 f.Kr., og naaede sit hoejdepunkt mellem aar 700 og 900 e.Kr.. Herefter er man ikke sikker paa aarsagerne til atden hidtidige kultur gik i oploesning. Dog er man sikker paa, at kulturen ikke er blevet oploest 100 procent, da man har fundet beviser paa, at de saakaldte post klassiske mayakulturer har benyttet stedet til religioese ceremonier i de foelgende aarhundrede. Man har dog nogle teorier om Tikals undergang. En af de staerkeste gaar paa, at landbrugsjorden ikke var i stand til at broedfoede det stigende befolkningstal. Teorien bliver styrket af at forskere har konkluderet, at en 200-aarig toerkeperiode tilsyneladende skulle have ramt Mexico og Centralamerika i netop den periode, hvor ikke blot Tikal, men ogsa mange andre mayakulturer broed sammen. Tikal menes at have ligge oedet i flere aarhundrede, da ogsaa de post klassiske mayaer menes at have forladt omraadet.
Tikal blev genopdaget i 1848 af Oberst Modesto Mendez og Petens (det nordlige omraade af Guatemala) guvernoer Ambrosio Tut. I starten af 1880'erne begyndte englaenderen Alfred Maudslai at grave bygningerne fri af urskoven. Op igennem 1900'tallet gjorde nordamerikanse arkaeologer nye fund i det enorme ruinomraade. I 1955 erklaerede den guatemalske stat Tikal for nationalpark. Og i 1974 blev stedet optaget paa UNESCO's liste over saerligt bevaringsmaessige monumenter.
Indtil videre har forskerne kortlagt godt 16 km^2 med over 3000 forskellige bygninger, som f.eks. templer, paladser, ceremonielle platforme, boldbaner, pladser og et enkelt dampbad. Et af de mange fascinerende aspekter ved Tikal er, at ingen ved med sikkerhed, hvor byen rent geografisk hoerer op. Man udelukker ikke at Tikal sagtens kan have haft et areal paa op til 65 km^2. Hundredvis af ruinkomplekser ligger stadig begravet i junglen uden for det allerede kendte omraade.
Det var fascinerende at vaere rundt at se de enorme templer og pyramider samt den fantastiske udsigt, der var fra nogle af dem. Herunder tempel fire, som blandt andet har vaeret kulisse for Star Wars filmen "The Return of the Jedi". Der var lidt Indiana Jones over omgivelserne, og vores guide var meget levende. Han kunne sige ligesom dyrene, saa man nogle gange var i tvivl om, hvem der sagde hvad - det var sjovt. Fordi vi var derude saa tidligt, saa vi spider monkies, et dyr vi ikke kan huske navnet paa, men har et billede af, en tukan og en masse andre fugle. Normalt kommer der mellem 2 og 3000 besoegende, og derfor er det ikke altid muligt at se disse dyr senere paa dagen. Heldigvis var vi kun i urskoven (Tikal) til middag, fordi det var saa varmt og fugtigt derude. Da vi kom hjem spurtede vi ned til soeen for at bade.
Flores, som vi bor i, er placeret paa en lille oe i soeen Lago Petens Itza. Byen er afslappet, lidt gammeldags med brostensbelagte gader. Husene er pastelfarvede og meget sydlandske. Til aften spiste vi de laekreste nachos med ost en masse og kylling med udsigt over soeen. Nu vil vi gaa i seng, for vi skal op klokken halv fem i morgen, hvor turen gaar til Belize.
- comments