Profile
Blog
Photos
Videos
Hei! Her kommer en oppdatering fra de to siste dagene i India! Vi befinner oss nå i en kjempe hellig by som heter Pushkar, og gleder oss til å utforske denne de to neste dagene. Vi er begge to friske og har det bare bra på tur! :)
Dag 4 - Jaipur
I dag leide vi tre tuk-tuker for en hel dag. Dette koster rundt 600 rupi (ca 50-60 kr) pr tuk-tuk, altså ca 20 kr pr pers. Tuk-tuk sjåføren kjører deg da til alle de fasilitetene du ønsker å se. Vi startet runden med å besøke et fort. Dette var mer spennende enn vi hadde forestilt oss, og hadde i tillegg nydelig fjellandskap rundt. Her var det også flere elefanter med ansiktene pyntet i "indiske" farger og mønstre. Senere tok vi tuk-tuken videre til et slott. Her fikk Michelle og flere andre av jentene såkalt "henna-tattoo", som er svært vanlig på indiske kvinner.
På vei hjem fra dette slottet stoppet vi foran et kryss. Her så vi en mann som kom løpende bortover gaten med en motorsykkel mellom armene, som han kun trillet på ett hjul. Da han kastet denne sykkelen inn i en lastebil med kanskje 50 andre motorsykler, skjønte vi at mannen og hans venn hadde stjålet alle syklene. Plutselig kom antageligvis en av eierne løpende for å ta tilbake sykkelen sin. Akkurat da ble det dessverre rødt lys, så om tyven kom seg unna med tyvegodset eller ikke, er fortsatt et mysterium!
På kvelden dro vi inn til sentrum av Jaipur for å se en ny Bollywood film. Jaipur har Indias største kinosal, med 1500 sitteplasser. Bollywoodfilmen var akkurat som man ser for deg; en mann og en dame som blir forelsket, men så får de ikke lov til å gifte seg fordi hun skal tvangsgiftes, deretter er det masse frem og tilbake i 3 timer med sang og dans, også lever de lykkelig alle sine dager! Men andre ord en dyp og innholdsrik film! Uansett, det var kjempe gøy å ha gjort dette, absolutt noe av det kuleste hittil! ;)
Dag 5 - Tordi Sagar
Nå befinner vi oss i en knøttliten landsby i India med ca 4000 innbyggere. For å komme oss hit måtte vi kjøre jeep i 3 timer på de villeste veiene vi noen gang har sett!! FOR en bumpetur!! Nå har vi støv absolutt overalt!!
I denne lille landsbyen har de restaurert et bygg som de har gjort til et bittelite superkoselig hotell! Da alle kjenner alle her, står alle dører åpne og det er null kriminalitet (hvertfall tyverier). Rett utenfor hotellet ligger byens "sentrum". Dette er akkurat som du ser på type Unisef sine reklamefilmer. Gatene består av lyst støv. Det trasker geiter og griser rundt over alt, og folk sover der det passer dem best. I tillegg er det bittesmå butikker og boder, som gir "hovedgaten" litt farge og struktur. Barna her er bare supersøte. De synes det stor stas med turister, spesielt siden vi er blant de første turistene som besøker byen. Det morsomste disse barna vet, og noen voksne, er å bli tatt bilde av. Dette har resultert i at vi nå har fått masse fine bilder som vi gleder oss til å dele med dere når vi får nett igjen! :)
Under middagen i dag fortalte guiden vår oss om indias kastesystem. Dette var veldig interessant, spesielt siden han selv er en del av den indiske kulturen. For de som er interessert, legger jeg ved noen notater fra foredraget!
Kastesystemet og arrangerte ekteskap:
Selv om forskjellene mellom de ulike kastene i India blir mindre og mindre, eksisterer det fortsatt forskjeller fra kaste til kaste. Det finnes 4 kaster i India. Den øverste kasten heter "Baham" (tror jeg) og symboliseres av hode og visdom. Den andre kasten har kraften sin i brystet. Den tredje heter "Business men", og den fjerde heter "I……". Disse kastene har den nedre delen av kroppen. Den siste kasten er typiske renholdere, søppeltømmere etc.
I dag kan man ikke se på folk hvem som tilhører hvilke kaster. Alle barna går på samme skole og bruker samme klær, uavhengig av hvilken kaste de tilhører. Dette er mye takket være Gandi. Det eneste som sier noe om en persons kaste i dag, er navnet. Eldre indere har sterkere tilknytning til kastesystemet. For dem kan det være problematisk å ha noen fra en lavere kaste på middag. Den yngre generasjonen er derimot mer liberale. Siden de har vokst opp i en blandet skole, har de venner fra alle de ulike kastene. Når det kommer til bryllup, henger derimot kastesystemet noe igjen. Kun i svært liberale familier, i Goa (den mest vestlige byen i India) og i Mumbai, forekommer det "love marrige".
Vår guide, Govind, tror at det om 100 år vil være totalt slutt på kastesystemet. Govind er i dag 29 år gammel. Da han var 23 år døde hans mor. I India er det slik at konene tar seg av alt det praktiske i familien, for eksempel husarbeid, økonomi, matlaging. På grunn av dette ble det helt kaos i Govind og familiens hjem. De måtte derfor få en ny kone inn i familien. Faren hadde ikke spesielt lyst til å gifte seg igjen. Govind var på den tiden akkurat ferdig med studiene, og som eldste sønn sa han seg derfor villig til å gifte seg. Han giftet seg derfor med sin kone, og det ble da orden i familien igjen. For Govind er det bare sånn det er, og han virker ikke noe misfornøyd med sitt arrangerte ekteskap. Derimot er det bare sånn den indiske kulturen er, men som nevnt tidligere er dette i forandring.
Hyggelig at så mange følger oss på reisen! :)
Marius & Michelle
- comments
June Spennende lesing, god tur videre =)
Cathy Thu Spennende og lærerik lesning!!
Anne Veldig artig å lese! For noen opplevelser
Petter Så spennende, fine beskrivelser! Høres ut som om dere har et bra tur opplegg og en flink guide!