Profile
Blog
Photos
Videos
Sydön
11/1 Wellington: Vi tog färjan från nordön till sydön och båtresan gick genom magiska landskap. Vattnets turkosa färg tillsammans med det gröna från de trädbeklädda kullarna och himlens blåa färg gav ögonen något att se på. Vi åkte sedan igenom vindistriktet Marlborough där vinrankorna stod på rad. Vi var på väg mot nationalparken Abel Tasman. Vi skulle ta oss dit med båttaxi. På grund av lågvattnet fick vi hoppa på en båt som var fastsatt på en traktor. Denna körde oss sedan över sanden och ut i vattnet där båten lossades från traktorn. Vi fick sedan en guidad tur på vattnet. Vi åkte förbi en sten som var kluven i tu. Vi fick också åka förbi en ö där det bodde sälar :) Jättekul att se dem, en av hanarna var en riktig bjässe!
Natten skulle vi tillbringa på en båt i små 7-bäddsrum... Lyckligtvis gick det bra och vi fick sova lite!
12/1 Abel Tasman: Vandring stod på dagens schema. Gruppen valde tillsammans att vandra hela dagen så vi gick först till en utsiktsplats och därefter en strand. A provade på att äta en torkad cikada :) Det smakade ungefär som kex. Sen gick vi till ett ställe som hette Cleopatras pool som påminde väldigt mycket om Mossman Gorge i Australiens Cape Tribulation. Här åt vi vår picknicklunch och började sedan promenera tillbaka till stället vi tagit båten ifrån. Vi gick utmed kusten på breda stigar i skogen så bitvis var utsikten helt fantastisk, återigen med hav och berg. Totalt blev det ca 20 km och promenaden inklusive pauser varade från 10-17. Hungriga efter en aktiv dag käkade vi sedan mycket goda hamburgare (utan bröd :)
13/1 Abel Tasman: Efter att ha blivit väckta av vår rumskompis gick vi upp och åt frukost. Vi hade en sex timmar lång resa framför oss. Dagen bjöd på regn, regn och regn så vi kunde inte riktigt njuta av utsikten från bussen då alla fönster immade igen. Vid ett av stoppen gick vi en kortare promenad och fick se en sälkoloni :) Både riktiga bjässar och mindre bebisar!
Vi checkade in på boendet och efter två nätters delat boende fick vi äntligen ett dubbelrum igen. Vi gjorde middag tillsammans (=några stycken styrde och ställde och vi satt i soffan). Vi fick också ett tillskott på fem nya personer. De ska åka med oss nu runt sydön. Vi är nu full grupp på 16 personer plus guiden.
14/1 Punakaiki: Efter en pannkaksfrukost (vi åt bananpannkakor och resten vanliga) var det dags att gå ut på en vandring. Dryga 9km utmed Porarari river skulle avverkas. Det tog oss ca två och en halv timme och var ett mycket bra sätt att vakna till på.
Eftermiddagens bussresa på tre timmar tog oss till Franz Josef. Här blev det gruppmiddag på restaurang innan nattning.
15/1 Franz Josef: Dagens strapats får klassas som en av de bästa upplevelserna någonsin. Vi skulle upp på Franz Josef glaciären och vandra. Det var verkligen en helt suverän utflykt! Vi började med en genomgång av dagen på butiken. Utrustning i form av jacka, täckbyxor, ullsockor och rejäla kängor delades ut. Vi fick också en väska i vilken det fanns isskor och där vatten, snacks och kamera skulle packas ner. Därefter gick vi bort till helikoptrarna :) 6 personer i varje helikopter, I hade tur och fick sitta i framsätet på väg upp och A hade fönsterplats. Magiska vyer! Efter ca 5 minuters flygning landade vi på glaciären. Det är en av endast tre glaciärer i världen som mäter 250 meter över havsytan och som slutar i regnskog. Isdubbarna sattes på och vi var redo att gå runt. Glaciären rör sig ungefär 1,5 meter varje dag och om 30 år så kommer det inte finnas mycket kvar av den. Det är endast tillåtet att gå på guidade turer och vår guide Sam var en riktigt skön kille från Indien. Han visade oss alla de häftiga sakerna. Vi fick till exempel två och två först klättra ner för en istrappa och sen hukande ta oss fram som i en isgrotta. Några meter in i denna kom sedan ett hål rakt upp i luften mot himmelen som var säkert minst 6 meter högt. Lite skrämmande var det att krypa in där men helt fantastiskt att se.
Vi fick titta ner i hål i isen som fungerar som avlopp. Isen smälter när det är varmt och mycket vatten måste ta sig ut. Dessa hål forslar bort vatten. De kan dock vara livsfarliga om man skulle ramla ner i dem. De kan vara upp till 200 meter djupa och bredden kan variera mycket från några cm till meter. Isen på glaciären är blå, det beror på att syret trycks ur isen när den blir riktigt kompakt. På vägen ner fick vi trycka oss igenom en smal gång och trots att det kändes som man skulle fastna kom vi alla igenom. Underbar upplevelse som avslutades med en helikoptertur tillbaka till basen.
Turen är helt på vår sida. Dagen innan åkte vi till butiken som anordnar dessa turer och vi skulle dela in oss i två grupper, en med fem och en med 10. Några skyndade sig fram och hamnade i femgruppen och fick flygtid en kvart efter oss. Dagen efter när vår grupp om 10 precis kommit upp på glaciären ställdes alla andra turer under dagen in. Femgruppen fick alltså inte åka upp. Så snacka om att det handlade om minuter.
Efter denna underbara tripp valde vi att gå till ett spa med de varma poolerna som låg väldigt nära boendet. Tre olika pooler med olika temperaturer (36, 38 och 40). Här plaskade vi runt i tre timmar innan vi var nöjda och gick tillbaka!
16/1 Franz Josef: Vi började dagen med en löptur eftersom större delen av dagens skulle spenderades i bilen på väg mot äventyrens huvudstad Queenstown.
17/1 Queenstown: Under morgonen gick vi ut och köpte en ny kamera. Den verkar vara jättebra! Under eftermiddagen skulle vi ha haft vår fly/cruise/fly på Milford Sound. Den blev dock inställd på grund av dåligt väder. Istället valde vi att ta en 90-minuters kryssning på sjön Wakatipu. Det är Nya Zeeland tredje största sjö, men på grund av att den är 300 meter djup innehåller den mest vatten av alla sjöar här. Vattnet är destillerat och jätteklart. På kvällen blev det efterlängtad tacos till middag :)
18/1 Queenstown: Att ta en promenad upp till Queenstown Hill är populärt tack vare den fantastiska utsikten på toppen. Den ligger ca 900 meter över havsnivån och har en 360 gradig utsikt över sjön Wakatipu, staden och bergen. En härlig promenad och ett rejält träningspass då det lutade brant uppför.
Vi fick åka på vår fly/cruise/fly idag. Det innebar att vi skulle flyga 40 minuter ut till Milford Sound, åka på en 105 minuters kryssning på fjorden och därefter flyga tillbaka. Denna flygtur klassas definitivt som den bästa vi gjort. Vi satt i ett 10-mannaplan och flög lågt mellan bergen. Utsikten var fantastisk och vi fick se sjöar uppe på bergen, glaciärer, snöklädda toppar och djupa dalar. Piloten var van vid denna resrutt så vi behövde aldrig vara orolig. Han flög så nära bergen att vi kunde se risporna i dem. Efter den underbara flygturen var kryssningen på fjorden inte så speciell :) Vi fick se fina och höga (över 150 meters) vattenfall. Vi hade också turen att få se en stor pälssälskoloni (fur seals) ligga på ett par stenar och lata sig. Pingvinerna och delfinerna ville dock inte visa sig så vi hoppas få se dessa senare under resan. Under flygresan tillbaka tog piloten en annan väg så vi fick se mer av den makalösa naturen.
19/1 Queenstown: Det var dags att åka vidare till Doubtful Sound, en av de andra fjordarna i det som heter Fiordland. Vi inkvarterades i ett hus och bodde två och två i rum med våningssäng. Efter att ha lämnat vår övernattningspackning på rummet blev det en gruppromenad till ett jättestort vattenfall. En skön promenad i vacker natur.
20/1 Deep Cove, Doubtful Sound: Vi gick upp tidigt och tog en härlig löptur i regnet (det regnar två av tre dagar i "Fjordlandet"). Turen gick visserligen på grusvägen men genom den Nya Zeeländska regnskogen till ljudet av forsande vattenfall. Gruppen var uppdelad i två idag. Ena gänget valde att paddla kajak och vi tillsammans med en annan tjej valde att ta en kryssning på fjorden Doubtful Sound. (Anledningen till att det heter sound och inte fjord beror på att Captain Cook namngav platsen under sin äventyrsresa. Han visste inte skillnaden. Fjordar skapas av att glaciärer glider och skapar dalar som sedan vattenfylls.) Har man tur kan man under kryssningar som denna få se lite djurliv. Vi hade turen att få se en blå pingvin som lekte i vattnet :) Nu kan vi alltså checka av även det på vilda-djur-listan. Resten av dagen åkte vi buss, först ca 2,5 timmar tillbaka till Queenstown för en av killarna hade troligtvis halsfluss och behövde besöka läkare. Sen ytterligare ca 2,5-3 timmar till Otago där vi serverades en sen middag.
21/1 Otago: Fysisk aktivitet i form av cykling stod på dagens schema. Solen sken när vi gav oss iväg vid tiotiden. Vi cyklade på grusvägar i den underbara naturen. Nya Zeeland är känt för sina får och vi cyklade förbi mängder av bräkande får. Med bergen i både för- och bakgrund och utan egentliga backar var det en fröjd. Vi cyklade lite längre än de övriga i gruppen och slutade på 68 km under avslappnade 5 timmar. Något ömma i baken hoppade vi sedan av sadlarna :)
Vi bodde på ett mysigt ställe i Wedderburn under två nätter och cyklingen var det ända vi gjorde.
22/1 Otago: Dagar som inleds med ett löppass blir oftast bra. Av den anledningen var vi ute och sprang en runda innan alla andra vaknade. En fin morgon med solen som höll på att gå upp och bräkande lurviga får på de gröna ängarna vi passerade. Klockan åtta skulle bussen avgå och den 6-7 timmar långa bussresan mot Christchurch påbörjas.
Natten skulle vi tillbringa i fängelse :) Stället hette Jailhouse och var ett gammalt fängelse. Vi bodde två och två i celler med våningssängar och några bodde i celler med sex sängar. Vi checkade in och var sedan ett gäng som gick genom botaniska trädgården in till stadens centrum. Citykärnan drabbades hårt av två jordbävningar för ett par år sedan och de håller fortfarande på att bygga upp centrum.
På kvällen hade vi en gruppmiddag och sa hej då till åtta gruppmedlemmar. Av dessa har en del verkligen förgyllt resan och dem kommer vi sakna. En skön tjej vi träffade hette Gwen och var från New York och henne kommer vi förhoppningsvis träffa när vi kommer dit i april.
23/1 Christchurch: Efter en god natts sömn i fängelset packade vi våra prylar och begav oss till Kaikora. 10:30 skulle vi åka på valskådning! Valarna tycker om att hålla till utanför den Nya Zeeländska kusten på grunda av att två havsplattor möts och gör att det blir 1000-3000 meter djupt. Vi åkte ut en bit till havs. Därefter började kaptenen med hjälp av ett instrument som han stoppade ner i vattnet att lyssna om han kunde höra ljudet från valen. En tidigare turistbåt hade sett en val 30 min innan oss. Valarna går upp till ytan några minuter (5-10) för att andas och samla på sig syre, därefter dyker de ner på djupt vatten igen. De kommer inte upp till ytan förens de behöver andas och det kan ta 40-60 minuter. Det gäller därför att vara på rätt plats vid rätt tid. Om kaptenen hör ljudet från valen på ekolodet innebär det att valen är på ungefär 1000 meters djupt. När ljudet försvinner är tre alternativ möjliga: valen sover, äter eller är på väg upp. Efter ungefär 20 minuter och några små förflyttningar av båten trodde kapten att valen skulle dyka upp precis i närheten av båten. Och plötsligt kom en stor kaskelot (på engelska heter valen sperm whale) :) upp till ytan och lägger sig som en stock. Valarna är i snitt 16-20 meter långa! Han syns tydligt och de höga vattenpuffarna som kommer när valen andas hörs tydligt. Mäktig syn! Efter ca 10 minuter tackar valen för sig och dyker ner igen.
Efter denna fantastiska syn kör båten runt för att leta reda på annat djurliv. Vi fick se några albatrosser som är gigantiska fåglar med ett enormt vingspann, de liknar fiskmåsar till utseende men är så mycket större. En bit in mot land fick vi också se delfiner i mängder. Ett hundratal delfiner av arten dusky dolphins kom simmande och lekte kring båten. Och här och var stack en pälssäl (fur seal) upp sitt huvud. En verklig häftig upplevelse att se alla dessa vattendjur :) Vädret var så bra det bara kunde vara, blå himmel och strålande sol.
Efter detta blev det en snabblunch innan vi tillsammans med en av de andra tjejerna gav oss ut på en promenad längs kusten. Här såg vi bergen möta havet och på klipporna låg sälar och latade sig.
Middagen blev konstig. Vi hade en bbq hos vår guides kompis. Där fick vi sitta på bänkar eller i gräset och äta med maten i knät för ett annat gäng upptog bordet. En ganska onykter man bjöd sedan bort resten av vår mat innan vi hunnit äta färdigt. Knas!
24/1 Kaikora: Det var dags att åka tillbaka till nordön och färjan till Wellington avgick 14:30. På vägen till färjan stannade vi och tittade på en till sälkoloni. Vår guide fick också ett infall att stanna till på ett vineri för att vi skulle skulle få provsmaka viner från Marlborough regionen. Stoppet var dock så kort att ingen riktigt kunde uppskatta provsmakningen.
Färjan över sundet tog ungefär 4 timmar, en timme extra mot ditvägen och detta berodde på de höga vågorna. På kvällen var det meningen att vi skulle ha haft en gruppmiddag, sista kvällen. Vår guide bestämde dock att vi skulle gå och äta med en annan grupp resenärer från G Adventures så då valde vi två att gå och äta middag ensamma på en mysig restaurang.
25/1 Wellington: Sista dagen! Det känns skönt att få säga adjö och farväl till våra medpassagerare. Men innan det var dags för det skulle vi ta oss de ca 10 timmarna från Wellington upp till Auckland.
Nya Zeeland summering:
Fyra bästa upplevelserna för både A och I:
1. Glaciärvandringen med helikoptertur upp och ner
2. Flygningen i det lilla planet till Milford Sound där vi flög riktigt nära den vackra naturen
3. Tongariro Alpine Crossing, den härliga dagsvandringen
4. Valskådning där vi förutom en kaskelot (sperm whale) fick se albatrosser, sälar och en massa delfiner
Nya Zeeland har ca 4,5 miljoner invånarna och det är en avslappnad stämning i landet. Att åka på en "organiserad" bussresa har varit ett perfekt sätt att se de både nord- och sydön. Det har varit en aktiv semester så vila får vi göra senare :) Att resa runt med en större grupp människor har både sina positiva och negativa sidor, men i stort har det fungerat bra. Vi har haft lite otur med vissa aktiviteter och planeringen har ändrats rejält ett par gånger vilket har skapat lite frustration bland oss i gruppen. Dessa ändringar har gjorts av G Adventures och ibland av vår guide och har vid tillfällen inneburit större kostnader för oss deltagare.
Vi har haft en enorm tur med vädret och alla våra väderberoende aktiviteter har gått att genomföra, så det är vi mycket tacksamma för!
Nya Zeeland är ett land med fantastisk natur, A visste det sen tidigare och I kan nu också konstatera detta. Till alla er som har funderingar på att åka hit kan vi bara säga: ÅK!
Imorn åker vi till Fiji och där ska vi ha semester och komma i bröllopsform (Hawaii 11/2) :)
Hoppas att ni alla har det bra där hemma! Kramar till Er
- comments
Mamma/Susanne Nya Zeeland låter som ett toppen ställe för er (med vissa undantag)! Det riktigt lyser om er på bilderna så man förstår att ni har det bra! Vilket är härligt att se. Och att få se en livslevande val vid båten, jag gissar att båten kändes pytteliten då ;) Ha det fortsatt underbart nu när ni drar iväg till Fiji och nya äventyr! Kram från ett jätte kallt Sverige!
Jessika Halloj Vilka äventyr!! Hoppas allt är bra med er, här hemma är d kallt o ruskigt, man längtar efter vår o sommar.