Profile
Blog
Photos
Videos
30 och 31a maj
Gårdagen började vi med vårt djupdyk, en del av fortsättningskursen som är viktig för att vi ska förstå hur kroppen fungerar på djup ner mot 30 meter. Det viktigaste vi måste vara medvetna om när vi gör ett djupdyk är att vi kan komma att drabbas av något som kallas för kvävenarkos eller djupberusning, ett tillstånd då vi kan tappa kontrollen eller snarare verklighetsuppfattningen och nästan känna oss lite fulla. Det blir också svårare att koncentrera sig. Det finns även en sägne om att en dykare en gång blev så förvirrad att han gav sin regulator (munstycket man andas ur) till en fisk....
Så för att testa hur narkosen skulle drabba oss gjorde vi ett siffertest både på ytan och botten för att se hur vår tid ändrades. Ingen av oss blev särskilt påverkade av någon narkos, vi klarade testet galant.
Under ett djupdyk är det också viktigt att vara medveten om att luften i tanken även komprimeras, dvs vi använder mer luft desto djupare vi är, så det är viktigt att tänka på andningen och hålla koll på tryckmätaren för att inte få slut på luft. Även luften i västen komprimeras, vi får sämre flytkraft, och vi måste blåsa in mer luft i västen för att inte sjunka ännu mer. När vi sedan stiger till grundare nivå måste vi också tänka på att tömma ur luft ur västen så att vi inte stiger för mycket eller till en nivå vi inte vill vara på, eller ännu värre, vi drabbas av dykarsjuka.
Under själva djupdyket såg vi inte något speciellt, det ska finnas revhajar på platsen men de missade vi tydligen precis för de andra hade sett dem.
På vårt andra dyk igår övade vi fiskkännedom, vilket också är en del av kursen. Vi förberedda oss genom att kolla på fiskkartor samt gå igenom lite olika tecken som finns för de olika fiskarna och korallerna. Nere i vattnet pekade Markus på olika koraller och fiskar som vi fick förklara med hjälp av teckenspråk eller peka på fiskkartan vi hade med oss ner. Jonathan fick inte riktigt ihop kopplingen mellan tecken-fisk-peka-osv så vi kompletterade varandra väldigt bra genom att Hanna hjälpte Jonathan när Markus tittade bort, fusk vi vet. Men han vet ju inte!
När vi letade fisk såg vi bland annat, blå p****g stingrocka, hummer, räkor, en gigantisk sjögurka, ålar som bor i sanden och många fler fiskar! Detta dyk gillade vi starkt, det var väldigt färgglatt och fullt med liv. Som att sticka ned huvudet i ett akvarium.
31 maj
I morse öste regnet ner när vi begav oss ut för att göra ett morgondyk. Blöta skulle vi ju ändå bli...
Chanserna att se haj är högre under morgonen så vi höll alla tummar vi har för att se dem i dag istället för gårdagens miss. Precis när vi skulle hoppa i vattnet slutade regnet och vi begav oss ner under ytan. Mitt i hajboet hamna vi, slog hajen i huvudet med simfenan! Eller nästan i alla fall. Precis när vi nått botten simmar två fin fina hajar förbi oss. Nöjda och glada simmar vi vidare för att hitta fler spännande djur men målet med dyket var ändå "strömdyk". Alltså att kunna uppfatta hur strömmarna går på ytan och under ytan och sedan planera sitt dyk efter det. Man kan helt enkelt hoppa ner på ett ställe och bara hänga med strömmen och beskåda livet under vattnet och sen stiga upp en bit längre bort.
Det finns självklart risker med detta som vi måste vara medvetna om. Vattnet kan ha en otrolig kraft och du kan färdas i flera knop när du åker i strömmarna. Men i morse var strömmarna inte så starka så vi flöt mest lugnt runt under ytan.
Till vår stora lycka såg vi även en MANTA ROCKA! De är väldigt ovanliga här, speciellt så här års. Så när den nästan tre meter breda rockan gled förbi med sina vingar bara någon meter i från oss hade vi riktigt tur. Vi hade många avundsjuka dykare på båten och på dykcentret när vi kom tillbaka kan vi lova!
Jonathan hittade även en sköldpaddskompis som han simmade med och vi fick även öva på att sätta upp markeringsbojen själva för att visa båten vart vi kommer upp. Det är som en avlång ballong på ett snöre som vi blåser upp under vårt "säkerhetsstopp" på fem meter. Lite knivigt var det att hålla i linan och blåsa upp den men vi lyckades med lite assistans.
Mycket nöjda med morgonens dyk är vi!
Nu under kvällen har vi testat på att nattdyka. Man går ner under ytan när solen går ner eller som vi gjorde, precis efter solen gått ner och har enbart en ficklampa som ljuskälla. Det var bäcksvart!
Vi tyckte båda att det var rätt obehagligt. Strömmarna var mycket starka och det var svårt att orientera sig. Även upp och ner blir mycket svårare i totalt mörker när man är tyngdlös. Och så lite strömt vatten på det. Smått förvirrande var det men vi höll ihop bra förutom vid ett tillfälle. Hanna hade för mycket luft i sin väst under tiden vi steg några meter så luften expanderades och samtidigt kom en uppåt ström som sköt iväg Hanna flera meter upp i vattnet. Men det gick bra, fick kämpa mot strömmen och Marcus fick dra i dumpventilen så västen tömdes på luft. Sedan så var vi alla på banan igen. Något skraja blev vi ändå. Vattnet är så starkt!
Lite nya fiskar såg vi i mörkret, bland annat en riktigt fet bläckfisk. Hade varit fin BBQ av den. Men den höll sig tryggt under en sten. Coolast under dyket var muränan. En ganska så ful ål som bosätter sig i hål men håller huvudet utanför för att äta.
Vi fick även se vad som kan hända om man inte går igenom sin utrustning ordentligt innan man hoppar i vattnet. En tjej från ett annat dykcenter tappade sin tank med luft nere på botten. Den gled ur sin spännrem och det uppstod lite smått kaos under ytan. Det hela hände precis bredvid oss så vi fick lära oss något.
Nu har vi gjort de fem dyk som ingår i kursen och vi är färdiga. Vi har lärt oss mycket men främst fått lite mer vana under ytan. Vi ska dyka en gång till innan vi beger oss hemåt men då som ett "fun-dive"
/Jonathan och Hanna
- comments
Gun Björk Utmärkt redogörelse!
sw Låter otroligt spännande! Jätte intressant att få reda på allt.
Marie BJörk Tack! Tänk att få vara där och se det ni får se! Det ska bli så kul när ni kommer hem och berättar mer för oss och visar bilder. Nu längtar vi efter att få möta er på Arlanda!!! Kram Marie